Blog Kawosza to wyjątkowe miejsce, w którym znajdziesz zarówno nasze przemyślenia dotyczące kawy, jak również fakty, ciekawostki z kawowego świata. Z nami poznasz i przetestujesz najciekawsze przepisy na kawy parzone tradycyjnymi metodami w różnych zakątkach świata. Dowiesz się jaką kawę wybrać do poszczególnych metod parzenia, jak ją zmielić i przyrządzić, żeby smak wydobyty z ziarna zachwycał bogactwem niesamowitych nut smakowych.
Zachęcam Cię do zapoznania się zarówno ze starszymi materiałami, jak również obserwacji bloga, na którym będziemy starali się w miarę możliwości publikować nowe treści. Będzie nam rówież miło, jak zostawisz jakiś komentarz, informację co Ci się podobało, a nad czym możemy popracować 🙂 Dzięki temu będziemy mogli rozwijać Blog Kawosza i publikować interesujące treści.
Gdzie kupić świeżo paloną kawę?
Temat świeżo palonej kawy był już poruszany wielokrotnie na moim blogu. Gdzie kupić świeżo paloną kawę? To pytanie na dzisiaj, którym zajmiemy się w dalszej części wpisu. Przeanalizujemy rynek kaw świeżo palonych i poszukamy miejsc, w których są dostępne. Dlaczego...
Kawa świeżo palona czy leżakowana?
W poprzednich wpisach poruszałem kilkukrotnie temat kawy świeżo palonej. Dzisiaj postaram się odpowiedzieć na pytanie: kawa świeżo palona czy leżakowana? Jakie są różnice w poszczególnych rodzajach kaw? Czym się charakteryzują, gdzie można je kupić, ile kosztują i...
Kawa ciemno palona ? intensywne, pełne goryczy nuty smakowe
Kawa ciemno palona jest uosobieniem pełni smaku i aromatu, którego oczekujemy po każdej filiżance naszego ulubionego napoju. Większości z nas kawa kojarzy się z goryczą i intensywnymi, gorzkimi nutami smakowymi, przepełnionymi ciemną czekoladą, orzechami, migdałami i...
Kawa jasno palona ? delikatne owocowe nuty ziaren kawowca
Kawa jasno palona jest bardzo pożądanym produktem wśród prawdziwych kawoszy. Jasne palenie zupełnie odmienia smak znanej nam ze sklepowych półek kawy. Dzieje się tak z powodu naturalnych nut smakowych, które wraz z wydłużaniem się procesu palenia zanikają, ustępując...
Kawa świeżo palona – bogactwo smaku i aromatu
Kawa świeżo palona jest bardzo pożądanym produktem w świecie prawdziwych kawoszy. Jej niesamowicie bogaty smak i aromat przepełniony wieloma nutami smakowymi, potrafi rozbudzić nawet najbardziej oporne kubki smakowe. Aromat kawy, która przed chwilą wyszła z pieca jest...
Arabica czy robusta? Uczymy się rozróżniać kawy
Tematem dzisiejszego wpisu będzie jak zawsze kawa. Skupimy się tym razem na gatunkach i wybierzemy Arabica czy Robusta. Zwolenników jednej i drugiej jest wielu. Plusów i minusów, a właściwie wad i zalet obydwu kaw też można znaleźć sporo. Nauczymy się zatem rozróżniać...
Zawartość kofeiny w kawie
Bardzo ważnym składnikiem kawy, na który większość kawoszy zwraca uwagę z różnych przyczyn, jest kofeina. Związek chemiczny, bez którego ludzie nie wyobrażają sobie poranka. Budzi nas do życia, pobudza w ciągu dnia, ożywia i zwiększa naszą wydajność. Jaka jest...
Kawa ziarnista dobrej jakości
Jeżeli jesteś prawdziwym kawoszem, prawdopodobnie masz świadomość, że podstawą do przygotowania Twojego ulubionego napoju jest kawa ziarnista dobrej jakości. Co świadczy o jakości kawy? Jak odróżnić te dobre od tych gorszych? Czy wyznacznikiem jakości, jak uważa wiele...
Kawa ziarnista bez goryczy ? najlepsze kawy o delikatnym smaku.
Kawę większość z nas kojarzy z intensywnym, gorzkim smakiem pełnym czekoladowo-orzechowych nut. Czy występuje zatem kawa ziarnista bez goryczy? Czy taki produkt ma w ogóle sens? Oczywiście, że tak! Świat kawy jest tak barwny, że można w nim znaleźć chyba wszystko....
Kawa ziarnista bez kwasowości – przegląd produktów
Jeżeli śledzisz mojego bloga, wiesz pewnie jak bogaty, pełen smaków i aromatów jest świat kawy. Ziarna słodkie, gorzkie, cytrusowe. Wybór najlepszej kawy spędza sen z powiek. Naszym celem na dzisiaj będzie kawa ziarnista bez kwasowości. Jak wiadomo, smak jest...