Kawa świeżo palona jest bardzo pożądanym produktem w świecie prawdziwych kawoszy. Jej niesamowicie bogaty smak i aromat przepełniony wieloma nutami smakowymi, potrafi rozbudzić nawet najbardziej oporne kubki smakowe.

Aromat kawy, która przed chwilą wyszła z pieca jest niezwykły. Niczym nie może mu dorównać kawa dostępna na sklepowych półkach.

Jeżeli szukasz nowych wrażeń, odkrywasz świat prawdziwej kawy, jesteś we właściwym miejscu. Opowiem Ci o kawie, jakiej być może do tej pory nie udało Ci się znaleźć. Wszystko jest kwestią odpowiedniego szukania.

Jako konsumenci, jesteśmy przyzwyczajeni do robienia zakupów w sklepach spożywczych. Tego nauczyły nas lata doświadczeń. Z góry zakładamy, że półki w supermarketach zawierają wszystko, czego potrzebujemy.

Niestety kawa świeżo palona nie jest typowo sklepowym produktem. Proces dystrybucji takiej kawy praktycznie wyklucza możliwość jej pojawienia się w sklepach spożywczych, ale o tym opowiem w dalszej części wpisu.

Jeżeli jesteś tu w konkretnym celu – zakup świeżej kawy, możesz to zrobić w sklepie Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast, który jest dostępny TUTAJ.

Kawa świeżo palona czy leżakowana?

Czym różni się kawa świeżo palona od leżakowanej? Jak sama nazwa wskazuje – świeżością. Kawa jest produktem, który z każdym dniem traci swoje walory smakowe.

Olejki eteryczne zawarte w ziarnach wyparowują i kawa staje się coraz mniej intensywna. Jeżeli zdarzyło Ci się powąchać kawę, która była wypalana kilka godzin lub nawet dni wcześniej, wiesz zapewne, że ten aromat jest nie do opisania.

Kawa, która przeszła cały proces logistyczny, sprzedaż hurtową, magazynowanie, transport do sklepów, kolejne magazynowanie, sprzedaż detaliczną, nigdy nie będzie świeża. Pamiętaj, że smak i aromat ucieka z każdym dniem mimo szczelnego opakowania.

Kawa dostępna na sklepowych półkach ma przynajmniej kilka miesięcy, co sprawia, że cała magia kawy świeżo palonej zniknęła już dawno.

Lokalna palarnia kawy

Gdzie w związku z tym można kupić tę wspaniałą kawę świeżo paloną? Z pomocą przychodzą lokalne palarnie kawy. Miejsca, w których nie odbywa się produkcja masowa. Kawa zazwyczaj wypalana jest na zamówienie.

Dzięki takiemu procesowi produkcyjnemu, masz okazję zakupić kawę, która będzie wypalona bezpośrednio przed sprzedażą. Dojedzie do Ciebie pełna wyjątkowych smaków i aromatów, które poczujesz jeszcze przed rozpakowaniem.

Małe, lokalne palarnie nie magazynują swoich produktów, żeby zapewnić jakość, której szukają prawdziwi kawosze. Właśnie dlatego kawa kupiona w takim miejscu będzie zawsze świeższa, lepsza jakościowo od tej produkowanej na masową skalę.

A przecież ten smak i aromat jest najważniejszy. Dla niego pijemy kawę o poranku, ze zniecierpliwieniem czekamy na kolejny budzący nas do życia łyk.

Kawa rzemieślnicza

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się usłyszeć pojęcie kawy rzemieślniczej. Mianem tym można w zasadzie określić kawy świeżo palone, dostępne w małych, lokalnych manufakturach.

Wielkie palarnie, które przerabiają ogromne ilości ziarna, raczej nie specjalizują się w kawach świeżo palonych. Dla nich liczy się ilość, którą mogą osiągnąć jedynie poprzez dystrybucję w sklepach spożywczych.

Rzemieślnicy, czyli małe palarnie często działają na niewielką skalę, lokalnie. Produkcja jest mniejsza, ale charakteryzuje ją dbałość o szczegóły. Kluczem do sukcesu jest jakość, którą można osiągnąć stosując najlepsze ziarna, pilnując każdego etapu procesu produkcyjnego.

Dzięki dbałości o szczegóły, rzemieślnicy mogą dostarczyć kawę lepszą jakościowo. Jest ona oczywiście droższa od tej sklepowej, ale w tym przypadku, za jakość warto dopłacić.

Kawa rzemieślnicza

Kawa ciemno palona

Czym jeszcze wyróżniają się kawy kupowane w lokalnej palarni? Możesz tu znaleźć kawę ciemno paloną, czyli taką, do której smaku przywykły Twoje kubki smakowe.

W zasadzie wszystkie kawy dostępne w sklepach są ciemno palone. Charakteryzują się gorzkim smakiem pełnym czekoladowo-orzechowych nut.

Większość konsumentów wybiera taki produkt z pewnego przyzwyczajenia. Takich kaw nauczyło nas pić życie. Takie kawy podawane są na stacjach, w hotelach, restauracjach. Takie znajdziesz również na sklepowych półkach.

Czym wyróżnia się zatem lokalna palarnia poza świeżością? Kawy ciemno palone dostępne w sklepach przeważnie pochodzą z Brazylii. Do ich produkcji używa się na ogół najtańszych ziaren.

Kawy rzemieślnicze mogą pochodzić z wielu zakątków świata. Warto spróbować specjałów z Kolumbii, Gwatemali, Hondurasu czy Etiopii. Mimo, że każda z kaw jest arabiką, uwierz mi, każda będzie smakowała inaczej.

Kawa jasno palona

Tym, co wyróżnia lokalne palarnie są przede wszystkim kawy jasno palone. Takich raczej na próżno szukać w sklepach spożywczych.

Kawa jasno palona ma swój naturalny, owocowy smak. W końcu przed wypaleniem była owocem kawowca. Ciemne palenie niszczy wiele egzotycznych nut smakowych, pozostawiając gorzkie, czekoladowe, orzechowe i karmelowe posmaki.

Kawa jasno palona wyróżnia się nutami owoców cytrusowych, owoców pestkowych, jabłek. Jej smak jest delikatny, nie ma w sobie goryczy typowej dla ciemnych kaw.

Kawy jasno palone są zupełną odmianą, bez której świat kawy byłby nudny i smutny. Warto spróbować tego daru natury, który odmieni Twoje postrzeganie kawy. Poczujesz smak, który na długo zostaje w pamięci.

Kawa blend

Kolejną ciekawostką, którą znajdziesz w lokalnej palarni są blendy kaw, czyli połączenie kilku ziaren. Można w ten sposób uzyskać oryginalny smak poprzez połączenie różnych profili smakowych.

Można również podnosić lub obniżać zawartość kofeiny mieszając Arabikę z Robustą, która ma jej niemalże dwukrotnie więcej.

Mieszanki pojawiają się oczywiście na sklepowych półkach, jednak te produkowane na masową skalę nie mają nawet informacji, z jakich ziaren powstały. Ich skład jest tajemnicą producenta, której nigdy się nie dowiemy.

Kawa zielona

Przeglądając oferty kaw dostępnych w Internecie, pewnie zdarzyło Ci się natrafić na informacje o kawie zielonej.

Taka kawa sprzedawana jest przed poddaniem jej procesowi wypalania. Ma zupełnie inny smak od tradycyjnej kawy. Ma również ogromną ilość składników odżywczych i jest bardzo zdrowa.

Opóźnia starzenie się organizmu, zapobiega chorobom nowotworowym, dobrze wpływa na układ krwionośny człowieka. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie.

Z innych prozdrowotnych właściwości można wymienić wspomaganie układu pokarmowego, co wpływa pozytywnie na odchudzanie.

Kawa zielona to bardzo zdrowy, ale wciąż niedoceniany produkt, którego regularne zażywanie może mieć wiele zalet.

Kawa świeżo palona – produkcja

Po małej odmianie w postaci kawy zielonej, proponuję wrócić do bardziej znanej wersji. Kawa świeżo palona, bo o niej mowa, powstaje poprzez prażenie surowych ziaren w specjalnym piecu.

Proces palenia odbywa się w określonych warunkach. Każda palarnia ma swoje receptury i procedury, które sprawiają, że kawa ma swój unikalny smak.

Do pieca wsypuje się określoną ilość zielonego ziarna, które mieszane jest w specjalnym bębnie. Temperatura palenia może oscylować w okolicach 200*C.

Czas wypalania ziarna wynosi około 10 minut w zależności od przyjętego stopnia palenia. Kawy jasno palone spędzają w piecu nieco mniej czasu od tych ciemnych. Po wypaleniu kawa wysypywana jest do specjalnego pojemnika, w którym następuje chłodzenie.

Tak w wielkim uproszczeniu wygląda proces palenia kawy ziarnistej.

Mielenie kawy ziarnistej

Mamy już wypaloną, świeżą kawę, co dalej? Aby napić się smacznej i aromatycznej kawy, musimy ją zmielić. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed parzeniem.

Kawa ziarnista o wiele dłużej zachowuje swoje walory smakowe od tej mielonej. Warto zatem kupować kawę w ziarnach i samemu mielić ją przed spożyciem.

Grubość mielenia kawy ma ogromne znaczenie na jej smak. Powinno się dostosować grubość mielenia do konkretnej metody parzenia. Jest to oczywiście materiał na kolejny wpis, który prawdopodobnie niedługo powstanie.

Wspomnę jedynie, że założenie jest takie: im dłuższy proces parzenia, tym grubsze możemy zastosować mielenie kawy.

Parzenie kawy

Mamy już zmieloną kawę, pora na parzenie. Metod parzenia jest wiele, tak ja zwolenników każdej z nich. Chyba najbardziej popularnym wynalazkiem nowoczesności jest ekspres ciśnieniowy, którego większość ludzi uważa za jedyny sposób na przygotowanie idealnej kawy.

Ekspres ciśnieniowy powstał z myślą o włoskim espresso. Małej, czarnej kawie, która zachwyca intensywnym aromatem. Przepis jest prosty: dużo kawy, mało wody. To tak oczywiście w wielkim uproszczeniu bo tajemnica jak zawsze tkwi w szczegółach.

Ale nie o tym teraz chciałem powiedzieć. Myślę, że poza ekspresem istnieje tak barwny świat kawowy, że nie powinniśmy o nim zapominać. Zawsze zachęcałem i będę zachęcał do próbowania innych, alternatywnych metod parzenia.

Nie wiem, czy zdarzyło Ci się spotkać z tym hasłem, ale uwierz mi warto. Świat nie kończy się na ekspresach i naprawdę nie można kawy w nich parzonej nazwać najlepszą na świecie.

Każda kawa ma coś w sobie, każda metoda parzenia jest inna i każda daje zupełnie inny efekt. Warto spróbować kilku, poeksperymentować i wybrać coś dla siebie.

Parzenie kawy

Alternatywne metody parzenia kawy

Ja, spośród wielu urządzeń dostępnych na rynku, wybieram coraz częściej aeropress. Jest to niepozorny zaparzacz, który wyglądem przypomina strzykawkę.

Powód, który sprawił, że jest moim pierwszym wyborem każdego dnia, to specyficzny smak parzonej w nim kawy. Aeropress wyciąga z kawy jej naturalne, owocowe nuty. A ja jestem ogromnym fanem kaw jasno palonych.

Aeropress jest zatem urządzeniem stworzonym dla mnie, robiącym kawę, którą uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niej dnia.

Jeżeli nie interesują Cię kawy jasno palone, preferujesz bardziej tradycyjne, gorzkie smaki, mam dla Ciebie ciekawą alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego. Proponuję Ci zakup kawiarki, która robi doskonałą, ciemną, intensywną kawę.

Metod alternatywnych parzenia kawy jest wiele. Ja chciałem dzisiaj tylko krótko wspomnieć o możliwościach jakie nam dają. Jest to materiał na osobny artykuł, który z pewnością zagości na blogu Chełmskiej Palarni Kawy w niedalekiej przyszłości.

Polecane artykuły:

  1. Kawa jasno palona – delikatne nuty smakowe ziaren kawowca