Blog Kawosza to wyjątkowe miejsce, w którym znajdziesz zarówno nasze przemyślenia dotyczące kawy, jak również fakty, ciekawostki z kawowego świata. Z nami poznasz i przetestujesz najciekawsze przepisy na kawy parzone tradycyjnymi metodami w różnych zakątkach świata. Dowiesz się jaką kawę wybrać do poszczególnych metod parzenia, jak ją zmielić i przyrządzić, żeby smak wydobyty z ziarna zachwycał bogactwem niesamowitych nut smakowych.
Zachęcam Cię do zapoznania się zarówno ze starszymi materiałami, jak również obserwacji bloga, na którym będziemy starali się w miarę możliwości publikować nowe treści. Będzie nam rówież miło, jak zostawisz jakiś komentarz, informację co Ci się podobało, a nad czym możemy popracować 🙂 Dzięki temu będziemy mogli rozwijać Blog Kawosza i publikować interesujące treści.
Parzenie kawy po wietnamsku
Przygoda z alternatywnymi metodami parzenia nabiera coraz bardziej egzotycznego stylu. W dzisiejszym wpisie omówimy parzenie kawy po wietnamsku. Wietnamczycy, oprócz posiadania własnych upraw kawy, posiadają również własną metodę parzenia. Opracowali niewielki...
Parzenie kawy w Dripie
Zapraszam Cię na kolejny wpis z serii alternatywnych metod parzenia kawy. Dzisiejszym tematem będzie parzenie kawy w Dripie. Tradycyjnie zaczniemy od kilku słów o samym zaparzaczu. Dowiemy się jak wygląda, jak i gdzie powstał, kto jest jego pomysłodawcą....
Jak parzyć kawę w Chemexie?
Dzisiejszy wpis na blogu Chełmskiej Palarni Kawy poświęcimy kawie parzonej w Chemexie. Jest to jeden z ostatnich artykułów dotyczących alternatywnych metod parzenia kawy, ale oczywiście nie ostatni na naszym blogu, który dopiero nabiera rozpędu. Zostań ze mną, a...
Jak parzyć kawę we French Press?
Miło mi gościć Cię na blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast. Jeżeli śledzisz nas na co dzień, pewnie orientujesz się, że jesteśmy w trakcie serii artykułów poświęconych alternatywnym metodom parzenia kawy. Dzisiaj dowiemy się jak parzyć kawę we French Press....
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym
W dzisiejszym wpisie chciałbym pokazać Ci, jak proste i przyjemne jest parzenie kawy w ekspresie przelewowym. Z niewielką dawką informacji, które chcę Ci przekazać, będziesz w stanie zaparzyć przepyszną kawę, którą będziesz się delektować każdego ranka. Jest to już...
Parzenie kawy w kawiarce
Parzenie kawy w kawiarce będzie tematem drugiego wpisu z serii promującej alternatywne metody parzenia. Cykl poświęcam ciekawym i charakterystycznym sposobom na przygotowanie wyjątkowej kawy. Metody, które chcę zaprezentować odbiegają zupełnie od naszej codzienności,...
Parzenie kawy w aeropressie
Dzisiejszy wpis będzie pierwszym z serii promujących alternatywne metody parzenia kawy. Kolejne artykuły będą odnosiły się do ciekawych urządzeń i opisywały ich zasadę działania. Parzenie kawy w aeropressie zaczyna serię nie bez powodu. Jeżeli czytasz uważnie mojego...
Parzenie kawy ? przegląd ciekawych metod i urządzeń
Parzenie kawy większości z nas kojarzy się z automatycznym ekspresem, który znajdujemy w domach, restauracjach, hotelach czy stacjach benzynowych. Powszechność tego urządzenia sprawiła, że wielu ludzi nie wyobraża sobie innego rodzaju kawy. Kult ekspresów...
Kawa palona w Polsce
W Polsce od pewnego czasu w siłę rośnie tendencja do zakupu naszych krajowych produktów. Ten fakt z pewnością bardzo cieszy wielu producentów. Podobnie sytuacja kształtuje się na rynku kawy. W dzisiejszym wpisie sprawdzimy, czy kawa palona w Polsce różni się od kawy...
Rzemieślnicza palarnia kawy – jak wygląda produkcja kawy świeżo palonej?
Rzemieślnicza palarnia kawy kojarzy nam się z miejscem, w którym powstają dobrej jakości produkty. O taki stan dbają odpowiednio wykwalifikowane osoby, które uważamy za najlepszych specjalistów w swojej branży. Rzemieślniczy charakter miejsca sprawia, że postrzegamy...