Parzenie kawy większości z nas kojarzy się z automatycznym ekspresem, który znajdujemy w domach, restauracjach, hotelach czy stacjach benzynowych.
Powszechność tego urządzenia sprawiła, że wielu ludzi nie wyobraża sobie innego rodzaju kawy. Kult ekspresów automatycznych spowodował odejście od wielu ciekawych, alternatywnych metod parzenia.
Oczywiście ekspres ma wiele zalet, które sprawiły, że jest tak chętnie wybieranym urządzeniem. Po pierwsze, prostota obsługi i szybkość przygotowania kawy jest tutaj największym atutem. Dzięki temu restauracje mogą przygotowywać kawę szybko i w dużych ilościach, co przekłada się na zysk.
Po drugie, ekspresy automatyczne robią kilka rodzajów kaw, a jedyne, co trzeba zrobić samemu to uzupełnienie ziaren, wody i ewentualnie mleka.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego
W ekspresie ciśnieniowym można przygotować idealne espresso, americano, czy latte. Obsługa ekspresu jest bardzo łatwa. Na ogół ogranicza się jedynie do wyboru odpowiedniego rodzaju kawy, podstawienia filiżanki i odebraniu gotowego napoju.
Z ustawień można wybrać między innymi moc kawy, czyli ilość ziarna, które zostanie zmielone, pojemność kawy, dodatek mleka lub mleka spienionego.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym
Drugim rodzajem ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kolbowy, który wymaga już nieco więcej zaangażowania od użytkownika.
Podstawową sprawą jest brak wbudowanego młynka. A to znaczy, że najpierw trzeba w osobnym urządzeniu zmielić ziarna. Następnie umieszcza się je w kolbie i ubija specjalnym przyrządem.
Kolbę z kawą trzeba zamontować w ekspresie i uruchomić go. Po chwili kawa będzie gotowa. Wtedy pozostaje demontaż kolby i jej czyszczenie przed ponownym użyciem.
Zasada działania opisanych ekspresów ciśnieniowych jest podobna, różnią się jedynie automatyzacją procesu, która w przypadku ekspresu kolbowego jest zdecydowanie ograniczona. Nie wpływa to jednak na jakość przygotowanej kawy.
Ekspres przelewowy
Ostatni rodzaj ekspresu, który chciałbym opisać jest już urządzeniem o wiele prostszym. Nie ma wbudowanego kompresora, co znaczy, że kawa nie jest parzona pod ciśnieniem.
Ma to duży wpływ na smak i czas przygotowania kawy. Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta.
Podobnie jak w przypadku ekspresu kolbowego, tutaj również trzeba zmielić ziarno samemu. Do ekspresów przelewowych warto zastosować średnie mielenie, gdyż zbyt drobno zmielona kawa utrudniłaby przepływ wody.
Do specjalnego zbiornika z filtrem papierowym wsypujemy zmieloną kawę. Następnie zamykamy ekspres i włączamy go. Po pewnym czasie gorąca woda zaczyna przepływać przez pojemnik z kawą i dostaje się do naczynia na gotowy napój.
Warto w tym przypadku poeksperymentować z grubością mielenia i dobrać ją do swoich preferencji. Zbyt drobne mielenie utrudni proces parzenia, ale zbyt grube też nie będzie miało dobrego wpływu na smak kawy, która może być zbyt wodnista.
Alternatywne metody parzenia
Ekspresy mamy już za sobą, ale przecież parzenie kawy to coś więcej niż tych kilka urządzeń. Przed nami najciekawsza część historii, o której być może nie każdy słyszał.
Mowa o alternatywnych metodach parzenia, które potrafią zaskakiwać. Jest ich naprawdę sporo, a uzyskana kawa może Cię zadziwić smakiem i aromatem. Każda metoda jest specyficzna, każda pozwala na uzyskanie innej kawy.
Do każdej metody warto dobrać odpowiednie ziarno, które zapewni idealną harmonię w Twojej filiżance.
Niektóre metody stworzone są do kaw jasno palonych, co nie znaczy, że ciemne zupełnie nie będą tutaj pasowały. Inne z kolei doskonale podkreślają smak ciemno palonych kaw.
Parzenie kawy w dripperze
Pierwszym przyrządem do parzenia kawy, który chciałbym Ci opisać jest Dripper. Wygląda jak niewielka filiżanka bez dna.
Do drippera wkładamy papierowy filtr na kawę i umieszczamy go na filiżance. Filtr wypełniamy zmieloną wcześniej kawą, którą następnie zalewamy gorącą wodą w temperaturze 90 ? 95*C.
Czekamy, aż woda przeleje się do filiżanki znajdującej się pod dripperem, a następnie zdejmujemy go i czyścimy przed kolejnym użyciem.
Biorąc pod uwagę fakt, że dripper jest metodą przelewową, zastosuj wcześniejsze uwagi dotyczące mielenia ziarna, które zamieściłem przy okazji ekspresu przelewowego.
Kawa z chemexa
Kolejnym urządzeniem działającym podobnie do drippera jest chemex. Tutaj również otrzymujemy kawę przy pomocy metody przelewowej.
Chemex jest natomiast nieco większy i możesz przy jego użyciu przygotować więcej kawy. Jego wygląd przypomina klepsydrę.
Górna część to miejsce, w którym umieszczamy papierowy filtr i zmieloną kawę. Dolne naczynie to miejsce, do którego przelewa się zaparzona kawa.
Parzenie kawy w kawiarce
Na koniec zostawiłem sobie moje ulubione urządzenia. Listę otwiera kawiarka, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Przygotujesz w niej doskonałą kawę, szczególnie ciemno paloną.
Kawiarka doskonale podkreśla wszystkie walory ciemnej kawy. Wydobywa gorzkie, czekoladowe i orzechowe nuty smakowe.
Wyglądem przypomina czajnik, który dzielony jest na 3 części. Dolna to pojemnik na zimną wodę. Po jej uzupełnieniu umieszczamy na wierzchu zbiornik ze zmielonymi ziarnami i filtrem. Następnie stawiamy na niego ostatnią część, czyli zbiornik na gotową kawę.
Kawiarkę umieszczamy na kuchence gazowej i podgrzewamy ją. Gorąca woda zaczyna wrzeć, a w zbiorniku wytwarza się ciśnienie, które powoduje przedostawanie się wody przez kawę wprost do górnego naczynia.
Kawiarkę powinno się w odpowiednim momencie zdjąć z gazu i przestać ogrzewać. Taki moment to tak naprawdę pierwsze odgłosy wrzenia. Dalsze podgrzewanie kawiarki sprawia, że kawa staje się bardzo gorzka.
Parzenie kawy we French pressie
Drugi w moim zestawieniu ulubionych urządzeń jest French press. Ten zaparzacz to tak naprawdę pojemnik z tłokiem, który służy do odseparowania fusów.
Do French pressa wsypujemy zmielone ziarno kawy. Ja preferuję w tym przypadku raczej grubsze mielenia i dłuższy czas parzenia (około 3 minut).
Kawę zalewamy gorącą wodą o temperaturze około 90*C. Następnie pojemnik zakrywamy tłokiem i czekamy 3 minuty, aż kawa się zaparzy.
Po tym czasie pozostaje nam wcisnąć tłok do samego dna. Razem z tłokiem, na dno opadają fusy, a na górze zostaje pyszna kawa.
Kawa z aeropressu
Ostatni na liście, ale pierwszy u mnie każdego dnia jest aeropress. Bez niego nie wyobrażam sobie poranka.
Aeropress to zaparzacz, który wygląda jak duża strzykawka. Do jego wnętrza wsypujemy około 15 g zmielonej średnio kawy. Następnie zalewamy ją wodą o temperaturze 85 ? 95*C.
Czas parzenia powinien wynosić około minuty. Po tym czasie kawę wyciskamy przez specjalny filtr papierowy.
Aeropress wspaniale podkreśla wszystkie atuty kawy jasno palonej. Wyciąga z kawy jej naturalne, owocowe nuty. Jest zatem metodą dedykowaną do jasno palonych kaw i do takiej właśnie mogę Ci go polecić.
Spróbuj, a przekonasz się, że kawa może smakować nieco inaczej niż tradycyjna z ekspresu ciśnieniowego.