Blog Kawosza to wyjątkowe miejsce, w którym znajdziesz zarówno nasze przemyślenia dotyczące kawy, jak również fakty, ciekawostki z kawowego świata. Z nami poznasz i przetestujesz najciekawsze przepisy na kawy parzone tradycyjnymi metodami w różnych zakątkach świata. Dowiesz się jaką kawę wybrać do poszczególnych metod parzenia, jak ją zmielić i przyrządzić, żeby smak wydobyty z ziarna zachwycał bogactwem niesamowitych nut smakowych.

Zachęcam Cię do zapoznania się zarówno ze starszymi materiałami, jak również obserwacji bloga, na którym będziemy starali się w miarę możliwości publikować nowe treści. Będzie nam rówież miło, jak zostawisz jakiś komentarz, informację co Ci się podobało, a nad czym możemy popracować 🙂 Dzięki temu będziemy mogli rozwijać Blog Kawosza i publikować interesujące treści.

Jak zrobić cappuccino?

Jak zrobić cappuccino?

Cappuccino to kolejny rodzaj kawy, który narodził się we Włoszech, kraju słynącego z aromatycznych kaw. Z dzisiejszego wpisu dowiemy się jak zrobić cappuccino, z czego i przy użyciu jakich urządzeń. Wszystko wyjaśnimy krok po kroku, a zaczniemy oczywiście od...

Jak przygotować espresso?

Jak przygotować espresso?

Dzisiejszy wpis poświęcimy kawie w prawdziwie włoskim stylu. Dowiemy się jak przygotować espresso, które przeniesie nas wprost do słonecznej Italii. Ten wyjątkowy sposób parzenia kawy powstał w 1901 roku, kiedy to Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso....

Kawa ziarnista do kawiarki

Kawa ziarnista do kawiarki

Różne metody palenia, które poznaliśmy w poprzednich wpisach na blogu, wymagają użycia odpowiedniej kawy. Dzisiaj zastanowimy się, jakie normy musi spełniać kawa ziarnista do kawiarki. Makinetka, bo tak nazywana jest również kawiarka, jak każde inne urządzenie do...

Kawa w ziarnach ? dlaczego jest lepsza od mielonej?

Kawa w ziarnach ? dlaczego jest lepsza od mielonej?

Kawa w ziarnach, jej zastosowanie, przepisy i różne ciekawostki są głównym tematem tego bloga. Poruszamy wiele wątków związanych z kawą, jej produkcją, światowym rynkiem. Dla wielu osób niepodważalna jest wyższość kawy ziarnistej od mielonej. Ze względu na większą...

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym

Po długiej i niezwykle barwnej serii artykułów o alternatywnych metodach parzenia kawy, przyszedł czas na nieco bardziej przyziemne i codzienne sposoby. Dzisiaj pod lupę weźmiemy parzenie kawy w ekspresie kolbowym. Ze względu na fakt, że ekspres kolbowy wymaga więcej...

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia kawy i seria wpisów z nimi związana dobiega końca. Pora na małe podsumowanie tego, o czym pisałem od kilku dni. Mieliśmy okazję przetestować wiele urządzeń i sposobów na zaparzenie kawy, które charakteryzują się indywidualnymi parametrami...

Cold Brew kawa parzona na zimno

Cold Brew kawa parzona na zimno

Przez ostatnie kilka dni przeszliśmy razem przez kilka dość egzotycznych sposobów parzenia kawy. Dzisiaj będzie nieco bardziej przyziemna metoda, ale dla wielu osób pewnie do tej pory niespotykana. Cold Brew kawa parzona na zimno ? jej poświęcimy uwagę przez następne...

Jak parzyć kawę w tygielku?

Jak parzyć kawę w tygielku?

W miarę jak blog zaczął nabierać rozpędu, a seria artykułów o alternatywnych metodach parzenia kawy spotkała się z pozytywnym odbiorem, zacząłem wyszukiwać nowych, ciekawych rozwiązań. W ten sposób sam poszerzyłem swoją wiedzę i doświadczenie i dowiedziałem się jak...

Parzenie kawy w syfonie

Parzenie kawy w syfonie

Dzień dobry! Miło mi gościć Cię na blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast. Dzisiejszy wpis poświęcimy nieco dziwnemu urządzeniu, które bardziej pasuje swoim wyglądem do laboratorium niż do kuchni. Parzenie kawy w syfonie, bo o nim mowa, jest niesamowitym wyzwaniem,...