Jakość kawy od lat spędza sen z powiek miłośnikom tego wyjątkowego napoju. Każdy początkujący kawosz zadaje sobie pytanie: jak znaleźć najlepszą kawę? Dlatego dzisiaj tematem wpisu będzie kawa speciality.
Czym jest kawa z segmentu speciality? Jak odróżnić ją od zwykłej? Czym jest punktacja SCAA? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź poniżej.
Jak zapewne domyślasz się po samym wstępie, kawa speciality jest określeniem kawy dobrej jakości. Na to, czy dana kawa znajdzie się w tym segmencie, wpływ ma bardzo wiele czynników. Jakich? O tym już za chwilę.
A tymczasem zapraszam Cię do sklepu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast, gdzie znajdziesz kawy premium spełniające wszystkie wymagania jakościowe. Sklep jest dostępny TUTAJ.
Kawy jednorodne speciality
Historię kaw speciality zaczniemy od pojęcia kawy jednorodnej. Jest to oznaczenie ziaren, które uprawiane są w konkretnym miejscu, najczęściej w ramach jednej plantacji. Dzięki temu nie ma możliwości mieszania różnych kaw, a gotowy produkt zazwyczaj charakteryzuje się dobrą jakością.
Utrzymanie parametrów jakościowych na wysokim poziomie wymaga wiedzy i doświadczenia. Dlatego kawy, które zbierane są w obrębie jednej plantacji mogą zdobyć wyższą punktację. Czym jest punktacja kaw? O tym w dalszej części wpisu.
Jak rozpoznać kawę jednorodną? Najczęściej na opakowaniu znajduje się informacja o plantacji, z której pochodzi dana kawa. Kawy jednorodne określa się również mianem single-origin. Jeżeli znajdziesz taką informację na kawie, może to oznaczać, że produkt będzie dobrej jakości.
Kawy premium
Kawy segmentu premium są pożądane przez koneserów czarnego napoju. Do określenia jakości danego ziarna używana jest punktacja SCAA. Na jakość kawy wpływ ma wiele czynników. Jest to przede wszystkim zastosowane ziarno, woda do parzenia, sposób parzenia.
Kawy ocenia się w skali 100 punktowej. Do uzyskania statusu kawy speciality, wymagana jest nota co najmniej 80 punktów.
Wynik oceny przedstawia się następująco:
80 ? 84,99 ? jakość bardzo dobra,
85 ? 89,99 ? świetna,
90 ? 100 ? wybitna.
W kawie ocenia się takie walory jak: smak, aromat, czy kwasowość. Punktację może przyznać certyfikowany Q grader.
Punktacja SCAA
Oprócz gotowych kaw, punktowane są również zielone ziarna. W tym przypadku ocenie podlegają próbki o masie 350 g. Sprawdzane są ziarna pod kątem wad pierwotnych i wtórnych. Te pierwsze to między innymi zepsute lub kwaśne ziarna. W drugiej grupie znajdują się uszkodzenia mechaniczne ziaren (złamania)
Kawa speciality nie może mieć żadnej wady pierwotnej i maksymalnie 5 wad wtórnych w badanej próbce. To oznacza, że kontrola jest bardzo rygorystyczna i nie dopuszcza sprzedaży wadliwych kaw w segmencie premium.
Na koniec wspomnę, że wszystkie ziarna kaw, które przetwarzamy w Chełmskiej Palarni Kawy otrzymują punktację powyżej 80 pkt, co oznacza, że należą do segmentu speciality.