Kawa ziarnista opanowała już chyba cały świat. Kto nie słyszał o tym niezwykłym napoju przygotowywanym z małych ziarenek kawowca? Postanowiłem zebrać tu dość sporo informacji dotyczącej kawy ziarnistej i połączyć je w jeden obszerny artykuł, do którego lektury Cię zachęcam.

Kawa ziarnista występuje na świecie w różnych gatunkach, odmianach, a wybór tej najlepszej spędza sen z powiek amatorom napoju z niej przygotowanego. Dlatego pomogę zapoznać Ci się z tematyką kaw, gatunków, wprowadzę Cię do mojego kawowego świata najlepiej jak potrafię.

Czeka Cię porządna dawka informacji, w której nie zabraknie pomysłów na parzenie wyjątkowych kaw, sposobów palenia ziaren, mielenia i wiele innych przydatnych informacji.

Usiądź wygodnie, najlepiej przy filiżance kawy, za chwilę zaczynamy naszą kawową przygodę! A w międzyczasie, jeżeli szukasz pysznej, świeżo palonej kawy ziarnistej, zapraszam Cię do mojego sklepu, który znajdziesz tutaj —> Chełmska Palarnia Kawy

Najlepsza kawa ziarnista

Zakładam, że jeżeli już tutaj jesteś, kawa ziarnista jest dla Ciebie interesującym tematem. Jak większość z nas, kawoszy, pewnie nie raz zadajesz sobie pytanie: „Jaka jest najlepsza kawa ziarnista?”

Niestety nie udzielę Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Nie jest to tak proste i oczywiste jak mogłoby się wydawać, ponieważ wszystko jest kwestią gustu. To, co smakuje Tobie, niekoniecznie musi smakować innym.

Dlatego do wyboru najlepszej dla Ciebie kawy, konieczne będzie poznanie nieco bliżej tematyki i oczywiście degustacja. Dopiero wtedy możesz stwierdzić, czy coś jest godne Twojej uwagi, czy może szukasz czegoś zupełnie innego.

Proces będzie długi i pełny smaków, aromatów, z którymi być może do tej pory nie udało Ci się spotkać. Zaznaczam jednak, że warto przez to przejść, warto szukać, poznawać bo świat kawy jest niezwykły i wciągnie Cię bez opamiętania.

Już teraz mogę Ci zdradzić, że w moim przypadku wiele razy pojawiały się kawy, które przy pierwszych próbach były wręcz niesmaczne. Po pewnym czasie stwierdzam jednak, że nie widzę poranka bez tych smaków. Warto dać szansę przyzwyczajenia się naszym kubkom smakowym do czegoś nowego.

Najlepsza kawa ziarnista

Gatunki kawy ziarnistej

Proponuję zacząć zbieranie informacji od absolutnych podstaw, które jednak nie dla każdego są oczywiste. Mówiąc w skrócie: kawa ziarnista dzieli się na różne gatunki.

Co za tym idzie? Oczywiście pełna gama smaków, aromatów, mocy. Każdy gatunek wyróżnia się czymś zupełnie innym. Mimo, że większość sprzedawanej na świecie kawy to Arabica, warto wiedzieć, co jeszcze można spotkać na swojej drodze i czym różni się od reszty.

Kawa ziarnista Arabica

Jak już wspomniałem wcześniej, królową kawy na świecie jest Arabika. Jej sprzedaż zdecydowanie opanowała rynek, dlatego od niej zaczniemy.

Ziarno Arabiki zbierane jest w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Rośnie na wysokościach między 700 a 2000 m.n.p.m. Jest to gatunek trudniejszy w uprawie od pozostałych i bogaty w różne nuty smakowe, co sprawia, że opanował około 70% rynku.

W zależności od lokalizacji, warunków, w których rośnie, Arabika różni się od siebie wyglądem, smakiem, przeznaczeniem. Jedne ziarna produkuje się z przeznaczeniem do ciemniejszych wypaleń na espresso, inne natomiast doskonale smakują jasno palone.

Kawa ziarnista Robusta

Drugim dość popularnym gatunkiem, o którym może zdarzyło Ci się słyszeć jest Robusta. Jest to kawa dużo łatwiejsza w uprawie, nie wymaga tak dobrych warunków jak Arabika. Jej plantacje można znaleźć już na wysokości 200 m.n.p.m.

Robusta nie ma tak bogatych walorów smakowych jak Arabika. Wyróżnia się intensywnym, gorzkim smakiem i dużą zawartością kofeiny. Jest zatem pożądana jako dodatek do przygotowywania mieszanek, które są bogate w walory smakowe i kofeinę.

Sprzedaż Robusty wynosi około 30% wszystkich kaw na świecie i jest to niemalże wypełnienie całego rynku w połączeniu z Arabiką.

Kawa ziarnista Liberica

Ostatnim ziarnem, o którym chcę wspomnieć jest Liberica. Niestety jej sprzedaż na całym świecie to tylko 1% w związku z czym jest trudno dostępnym produktem.

Ziarna Liberica pochodzą z Liberii w zachodniej Afryce. Smakiem przypominają Robustę z nieco większą ilością nut smakowych czekolady i orzechów.

Blendy kaw          

Myślę, że w tym miejscu warto wspomnieć o tym, że kawa ziarnista może tworzyć tzw. blendy, czyli nic innego jak mieszanki różnych kaw. Robi się je głównie po to, by wzbogacić smak ziaren, stworzyć unikalną kompozycję.

Mieszanie ze sobą ziaren Arabiki i Robusty może wpłynąć korzystnie zarówno na walory smakowe kaw, jak również moc zawartą w ziarnach. Nie jest tajemnicą, że Robusta zawiera niemal dwukrotnie więcej kofeiny od Arabiki.

Tworząc mieszanki na bazie tych dwóch gatunków, można manipulować zawartością kofeiny i oczywiście smakiem. Robusta dodaje goryczy i mocy, co sprawia, że jest idealnym pomysłem na poranne espresso.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego

Przedstawiłem Ci już trochę informacji o ziarnach, gatunkach kaw i ich pochodzeniu. Przejdźmy zatem do części, która na pewno mocno Cię interesuje. Jest to często powtarzające się pytanie konsumentów – jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego.

I tutaj znowu wracają indywidualne upodobania każdego z nas. Mimo, że chciałbym jednoznacznie odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie – niestety nie podejmę się tego. Wybór najlepszej kawy jest kwestią gustu i musisz go dokonać we własnym zakresie. Ja oczywiście służę Ci wiedzą i informacjami, które mam nadzieje pomogą w wyborze.

Po przeczytaniu pierwszej części artykułu, wiesz już nieco więcej o samych gatunkach, różnicach jakie się między nimi pojawiają. Jesteś zatem w stanie je rozróżnić i podjąć świadomą decyzję – słabsza w kofeinę, ale bogatsza w smaki i aromaty Arabika, czy mocniejsza Robusta. Znasz też pojęcie Blendu i wszystko co się pod nim kryje.

Myślę, że to odpowiedni czas na dalszą przygodę z kawą.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego

Profile smakowe kawy

Teraz chciałbym poruszyć z Tobą temat profili smakowych. Często słyszy się pojęcie – kawa czekoladowa lub orzechowa. Nie każdy jednak rozumie, czym jest profil smakowy i nuty smakowe, które pojawiają się w kawie.

Producenci kaw umieszczają na nich informacje dotyczące np. poziomu kwasowości, goryczy, słodyczy i zawartości kofeiny. Możesz to znaleźć na kawach w moim sklepie, który jest dostępny tutaj — > Chełmska Palarnia Kawy

Już po analizie tych kilku informacji, jesteś w stanie stwierdzić jak może smakować zawartość opakowania. I dla większości konsumentów jest to wystarczająca informacja na początek.

Jeżeli chcesz bardziej zgłębić temat, warto poszukać informacji o profilu smakowym ziaren, które zamierzasz kupić. Dla przykładu mogę podać Ci profil smakowy kawy Costa Rica Terrazu, którą możesz kupić tutaj — > Costa Rica Terrazu

Kawa, o której piszę ma w swoim smaku nuty wiśni, karmelu i migdałów. Nie znaczy to, że pijąc ją poczujesz akurat smak wiśniowy. To, jakie nuty będą wyraźniejsze, a które mniej zależy od wielu czynników. Zalicza się do nich stopień palenia – przy jasnych dominują nuty cytrusowe, owocowe, natomiast przy ciemnych kontrolę przejmują czekoladowe, orzechowe, gorzkie smaki.

Drugim czynnikiem jest sposób parzenia. Inaczej smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowego, a inaczej z kawiarki czy aeropressu.

Kawa ziarnista bez goryczy

Często pytacie mnie, jaką kawę kupić, żeby miała jak najmniej goryczy? Tutaj odpowiedź jest dosyć prosta. Kawa ziarnista bez goryczy to przede wszystkim Arabika jasno palona. Stopień palenia kawy ma bardzo duży wpływ na jej smak.

Kawy jasne mają delikatny, cytrusowy smak i oczywiście mało goryczy. Kawy ciemno palone nabierają coraz bardziej gorzkiego smaku, zanika natomiast kwasowość. Warto tutaj wspomnieć, że kawy ciemno palone, mimo swojego intensywnego, gorzkiego smaku, mają dużo mniej kofeiny, która ulatnia się wraz z dłuższym procesem palenia.

Kawy jasno palone zatem są bogatsze w kofeinę, pomimo swojego stosunkowo łagodnego, delikatnego smaku.

Szukając kawy bez goryczy, zwróć również uwagę na gatunek ziarna. Pisałem o tym wcześniej – Robusta charakteryzuje się gorzkim smakiem, będzie więc dla Ciebie złym wyborem.

Kawa ziarnista bez kwasowości

Co zatem z kawą bez kwasowości? Sytuacja będzie odwrócona. Kawy, które Cię zainteresują będą raczej ciemno palone, z większą nutą goryczy. Mogą to być Arabiki, Robusty lub mieszanki tych dwóch kaw.

Jeżeli chcesz dodatkowo zagłębić się w temat kwasowości, warto doczytać informacje o profilu smakowym kawy i szukać produktów, które charakteryzują się smakami czekoladowymi, orzechowymi, czy karmelowymi bez dodatków owocowych.

Kawa ziarnista z nutą czekolady

Często pojawiającym się wątkiem, a co za tym idzie poszukiwanym przez klientów smakiem, jest kawa ziarnista z nutą czekolady.

Na podstawie wcześniejszych informacji o profilach smakowych na pewno będziesz w stanie odszukać produkt odpowiedni dla siebie.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że kawy brazylijskie, ciemno palone będą dobrym początkiem na Twojej drodze w poszukiwaniu czekoladowych nut w kawach.

Zawartość kofeiny w kawie

Omówiliśmy tematykę profili smakowych kawy, ich powiązania ze stopniem palenia ziarna. Ostatnim zagadnieniem przed sposobami parzenia będzie zawartość kofeiny w kawie.

Jest to dość interesująca sprawa, ponieważ kofeina wpływa na nasze samopoczucie, a nawet zdrowie. Są osoby, które kofeiny potrzebują więcej, a są takie, które potrzebują mniej lub wręcz nie mogą jej spożywać w dużych ilościach.

Dlatego warto zgłębić temat, żeby móc wybrać produkt odpowiedni dla siebie. Wspominałem już o tym przy okazji opisywania poszczególnych gatunków kaw, więc teraz zbiorę te informacje w jednym miejscu.

Kawy z większą zawartością kofeiny to kawy jasno palone:

  1. Arabika
  2. Robusta
  3. Mieszanka Arabiki z Robustą

Kawy z mniejszą zawartością kofeiny to kawy ciemno palone:

  1. Arabika
  2. Mieszanka Arabiki z niewielkim dodatkiem Robusty 5-10%

Jak mielić kawę ziarnistą?

Mielenie kawy warto dopasować do sposobu jej parzenia i oczywiście indywidualnych preferencji. Najlepiej poeksperymentować trochę i wybrać najlepszą dla siebie metodę.

Generalnie można przyjąć, że proces mielenia powinien odzwierciedlać długość parzenia kawy, czyli wybraną metodę parzenia. Kawy, które w procesie parzenia mają długą styczność z wodą (np. french press) powinny być mielone grubo.

W przypadku ekspresów ciśnieniowych, gdzie kontakt kawy z wodą jest dość krótki, mielenie powinno być odpowiednio drobne, żeby kawa nie wyszła wodnista.

Tradycyjnie zalewane wrzątkiem kawy warto zmielić nieco grubiej, ponieważ w tym przypadku kontakt z wodą jest długotrwały, a proces parzenia intensywny.

Trzeba pamiętać, że grubość zmielenia kawy ma bezpośredni wpływ na smak przygotowanego napoju. Warto zatem wykonać kilka prób i zobaczyć, kiedy tak naprawdę kawa smakuje najlepiej.

Jak parzyć kawę ziarnistą?

Nasze ziarna są już zmielone, możemy zatem przejść do metod parzenia. Wspomniałem już wcześniej o ekspresie ciśnieniowym, który zna chyba każdy. Zasada jest prosta – wsypujemy ziarna, wybieramy odpowiednie ustawienie mocy i ilości kawy, a ekspres robi wszystko za nas.

Prostszą odmianą ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kolbowy. Tutaj kawa również parzona jest pod ciśnieniem, z tą różnicą, że musimy sami umieścić w kolbie zmielone wcześniej ziarna.

Poza ekspresami istnieje wiele metod alternatywnych, które powinien poznać każdy prawdziwy kawosz. Jedną z nich jest wspomniany wcześniej French Press. Zmieloną kawę wsypujemy do specjalnego naczynia, zalewamy gorącą wodą i wyciskamy tłokiem.

Innym rodzajem prasy do wytłaczania kawy jest aeropress, w którym można przygotować doskonały napój. Wygląda on jak duża strzykawka, w którą wsypujemy zmielone ziarno i zalewamy gorącą wodą. Na końcu znajduje się sitko z filtrem, przez które wyciskamy kawę.

Ciekawą metodą do zaparzenia wspaniałej kawy jest również kawiarka. Naczynie przypominające metalowy czajnik. Podzielone jest na 3 części. Na dole znajduje się pojemnik z zimną wodą. Nad nim druga komora, w której umieszczamy kawę. Podgrzewając wodę sprawiamy, że ta przedostaje się przez zmieloną kawę i przelewa do górnego naczynia.

Ostatnim urządzeniem, o którym chcę wspomnieć jest ekspres przelewowy. Parzenie jest w tym przypadku bardzo proste. Do naczynia z filtrem wsypujemy kawę. W drugiej części znajduje się zbiornik na wodę, która po podgrzaniu wlewa się do kawy, przepływa przez nią i spływa do dolnego naczynia.

To w zasadzie najważniejsze z metod parzenia kawy, ale na pewno nie wszystkie. Jeżeli interesuje Cię ta tematyka, napisz do mnie, postaram podzielić się wiedzą, może opracuję dodatkowy artykuł poświęcony podobnym zagadnieniom.

Jak parzyć kawę ziarnistą

Kawa espresso

Kolejne rozdziały artykułu postanowiłem poświęcić konkretnym rodzajom kawy. Pierwszy z nich to espresso. Co kryje się pod tym pojęciem, czym się wyróżnia i jak je przygotować. Tego dowiesz się już za chwilę.

Pojęcie, jak i sposób przygotowania espresso, powstały we Włoszech. To powstała kultura picia tego rodzaju kawy.

Espresso przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym. Przez drobno zmielone ziarna kawy przepuszczane jest około 30 ml gorącej wody. Otrzymana w ten sposób kawa ma intensywny smak i aromat.

Do przygotowania espresso używa się kaw ciemno palonych, gorzkich, często mieszanek różnych ziaren. Niewielka ilość wody w połączeniu ze stosunkowo dużą ilością kawy czyni espresso wyjątkowo aromatycznym napojem.

Kawa latte

Drugim rodzajem kawy jest latte, które przygotowujemy z mlekiem. W dużej szklance spieniamy 150-200 ml mleka. Następnie wlewamy do niego przygotowane wcześniej espresso, które powinno stanowić nie więcej jak 20% zawartości napoju.

Do przygotowania latte najczęściej używa się ziarno Arabiki, które daje kawę o delikatnym, mlecznym smaku. Jeżeli chcesz spróbować czegoś intensywniejszego, wykorzystaj mieszankę lub Robustę, która doskonale komponuje się z mlekiem dając niezwykle aromatyczną latte.

Kawa americano

Ostatnia kawa, którą chcę opisać to Americano. Pewnie nieraz zdarzyło Ci się wypatrzeć ją w menu restauracji. Nic dziwnego, jest to dość popularna metoda przygotowania kawy.

Americano to nic innego jak Espresso z dużą ilością wody. Pamiętasz jak pisałem o espresso, które przygotowujemy z 30 ml wody? Tutaj procedura jest podobna, z małym wyjątkiem – do przygotowania kawy Americano potrzebujesz około 150 ml wody.

Kawa ziarnista cena

Wiemy już chyba wszystko na temat kawy, ziaren, sposobów parzenia, przejdźmy zatem do bardziej przyziemnych spraw – ile kosztuje kawa ziarnista?

Ceny jak ze wszystkim bywają różne. Każdy gatunek ma swoją cenę ziarna. Tańszą wersją jest oczywiście Robusta, której uprawa jest łatwiejsza i mniej kosztowna. Droższe są ziarna Arabiki ze względu na bardziej złożony proces uprawy.

W sklepie 1kg kawy ziarnistej można znaleźć poniżej 40,00 zł. Górna granica to już ceny znacznie powyżej 100,00 zł.

Kawy można kupować również w lokalnych palarniach, które mają nieco inne cenniki, ale o tym później.

Dlaczego kawa ziarnista jest droższa od mielonej?

Odpowiedź na pytanie: „dlaczego kawa ziarnista jest droższa od mielonej” jest prosta – ze względu na swoją jakość.

Kawa w ziarnach dużo dłużej zachowuje swoje walory smakowe, aromat. Jest więc po prostu dużo lepsza. Ponadto jesteś w stanie obejrzeć ziarna, ocenić ich wygląd, a co za tym idzie jakość.

Alternatywą dla osób nieposiadających młynka może być zakup ziaren, które producent zmieli bezpośrednio przed zapakowaniem. Lokalne palarnie często świadczą takie usługi, co pozytywnie wpływa na smak kawy, którą zamierzasz kupić. Będzie to oczywiście droższe rozwiązanie niż zakup kawy mielonej w markecie.

Kawa z lokalnej palarni

Wspomniałem w pewnym momencie o lokalnych palarniach kawy. Takie rzemieślniczo wypalane kawy charakteryzują się świeżością i jakością. Jest to zupełna odskocznia od sklepowych półek, na których znajdziesz raczej tylko kawy leżakowane.

W lokalnych palarniach kawy możesz odnaleźć najróżniejsze smaki z różnych zakątków świata. Wachlarz dostępnych produktów może być naprawdę imponujący co pozytywnie wpłynie na Twoją przygodę z kawą. Dlatego zawsze polecam zakupy kaw z małych, rzemieślniczych palarni.

Kawa ziarnista świeżo palona

Drugim powodem jest dostępność kawy świeżo palonej, która ze względu na swoją specyfikę nie jest dostępna w sklepach.

Kawa w Chełmskiej Palarni Kawy uznawana jest za świeżo paloną tylko w przypadku, gdy w momencie zakupu ma mniej niż 3 miesiące od daty wyprodukowania. Staramy się wypalać kawę tylko i wyłącznie na zamówienie, tak żeby ta, którą kupujesz była przygotowana dosłownie kilka dni przed dostawą.

Dzięki temu ziarna, które zakupisz są świeże i aromatyczne.

Polecane artykuły:

  1. Jak przechowywać kawę ziarnistą?