Jak zrobić mrożoną kawę? Co prawda mamy jeszcze zimę, ale temat z pewnością powróci jak tylko słońce zacznie nas rozpieszczać większymi temperaturami. Dzisiaj zaczniemy przygotowania do słonecznego, ciepłego lata i nauczymy się robić chłodzący specjał.
Kawa mrożona jest idealną propozycją na upalne dni, kiedy wszyscy lubimy się schłodzić zimnym napojem. Gorąca kawa nie każdemu odpowiada przy wysokich temperaturach, a swoją dawkę kofeiny chciałby przyjąć każdy prawdziwy kawosz.
Z pomocą przychodzi nam wyjątkowy przepis na mrożoną kawę, który dzisiaj przeanalizujemy. Pokażę Ci nie tylko jak ją przyrządzić, ale również jaką kawę do tego celu użyć i jak ją zmielić. Będzie kilka cennych informacji zebranych w jedno miejsce.
Usiądź wygodnie, weź łyk ulubionej kawy i zostań ze mną do końca.
Mrożona kawa ? jakiej kawy użyć?
Jakie kawy najlepiej nadają się na przygotowanie mrożonego napoju? Warto zauważyć, że mrożoną kawę przygotowujemy z użyciem dość sporej ilości mleka.
Z mlekiem bardzo dobrze komponują się kawy o gorzkim, orzechowym i czekoladowym profilu smakowym. Wśród polecanych gatunków będzie zarówno Arabica, jak też jej mieszanka z Robustą.
Jak wiadomo, Robusta doskonale podkreśla gorzki profil smakowy, dodając jeszcze swojej goryczy i podnosząc poziom kofeiny w kawie. Jest to zatem idealne połączenie na przygotowanie mlecznej kawy z dodatkiem lodu.
Podwójne espresso
Podstawową wiedzą, jaką chcę Ci przekazać, jest informacja, że kawę mrożoną robimy na bazie podwójnego espresso. To znaczy, że w przepisie pojawi się 70 ml ciemnej, intensywnej kawy.
Espresso możesz przygotować przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. W przypadku ekspresów automatycznych sprawa jest dość prosta, wybierasz odpowiedni program i kawa parzy się sama.
Alternatywą są ekspresy kolbowe, które wymagają więcej wiedzy i zaangażowania. Do przygotowania espresso wykorzystujemy kawę drobno mieloną, ale o tym za chwilę.
Ekspres do espresso
W ekspresie kolbowym jedna miarka kawy jest wystarczająca do przygotowania jednego espresso (25-35ml wody). To znaczy, że po napełnieniu kolby i ubiciu kawy, możemy zrobić jedną kawę.
Do zrobienia podwójnego espresso kolbę należy wyczyścić i uzupełnić świeżą porcją kawy. Pamiętaj, żeby ustawić odpowiednią ilość wody. W przypadku kawy mrożonej potrzebujemy podwójne espresso, czyli łącznie 70ml kawy.
Mrożona kawa przepis
Mamy już nasze podwójne espresso, teraz dowiemy się, jak zrobić mrożoną kawę.
W pierwszej kolejności musimy zadbać o to, żeby nasza kawa wystygła. W tym czasie przygotowujemy spienione mleko, które również pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie wlewamy mleko do kawy, którą według uznania można posłodzić lub dosmakować syropem do kawy.
Wierzch dekorujemy pianką z mleka i dodajemy kostki lodu. Pyszna kawa mrożona jest już gotowa.
Jak spienić mleko?
Na koniec dość cenna informacja na temat spieniania mleka. Można to zrobić na kilka sposobów. Jeżeli masz w swoim ekspresie kolbowym spieniacz, wystarczy podstawić kubek z mlekiem i uruchomić spieniania.
Jeżeli nie masz takiej możliwość w ekspresie, możesz kupić osobne urządzenie do spieniania mleka, które doskonale poradzi sobie z tym zadaniem.
Kolejna możliwość to podgrzanie mleka do temperatury 60 ? 70*C i wykorzystanie miksera do zrobienia gęstej pianki.
Tak przygotowane spienione mleko dodajemy do kawy.