Kawa latte to przepyszny deser kawowy z gęstą pianą i trójwarstwową kompozycją. Podawana w wysokich, przeźroczystych szklankach, wygląda niesamowicie. Od razu nasuwa się skojarzenie z klimatyczną kawiarenką.
Jej przygotowanie jest niezwykle proste i z pewnością jesteś w stanie zrobić ją w domowych warunkach. Twoi goście będą zachwyceni nie tylko wyglądem, ale również smakiem.
Pokażę Ci krok po kroku, jak przygotować się do zrobienia tej pysznej kawy, jakie urządzenia musisz posiadać i jak ich użyć.
Wybierzemy również odpowiednią kawę, która doskonale skomponuje się z mlekiem. Następnie dowiemy się jak ją zmielić i sprawić, żeby powstała z niej pyszna kawa latte rodem z włoskiej kawiarni.
Ekspres do latte
Trójwarstwowa kawa powstaje na bazie espresso, o którym pisałem w poprzednich artykułach. Możesz je znaleźć na dole strony.
Espresso możesz zaparzyć używając ekspresu ciśnieniowego, zarówno automatycznego, jak i kolbowego.
Co w przypadku, gdy nie posiadasz w domu takiego urządzenia? Z pomocą może przyjść kawiarka, która jest w stanie zastąpić ekspresy i pomóc w przyrządzeniu idealnej latte.
Jeżeli potrzebujesz pomocy z przygotowaniem espresso w ekspresie kolbowym, wszystkie informacje znajdziesz np. we wpisie dotyczącym cappuccino. Ja dzisiaj opowiem o metodzie, która zakłada użycie kawiarki.
Jaka kawa na latte?
Do przyrządzenia trójwarstwowej latte wykorzystujemy kawy o gorzkim profilu smakowym. Intensywne, orzechowo-czekoladowe nuty są doskonałe w połączeniu z mlekiem.
Kawy jakie mogę Ci polecić to blendy, w których zmieszana jest Arabica i Robusta lub stuprocentowe Arabiki.
Wybieramy oczywiście kawy ciemno palone, przykładem mogą być ziarna pochodzące z Brazylii lub Hondurasu.
Jeżeli potrzebujesz pysznej, świeżo palonej kawy, zapraszam Cię do sklepu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast, który znajdziesz klikając TUTAJ.
W sklepie są dostępne kawy, które z powodzeniem możesz wykorzystać do przyrządzenia latte.
Jak zmielić kawę na latte?
Jeżeli śledzisz mojego bloga, wiesz pewnie, że grubość mielenia zawsze dostosowujemy do metody parzenia. Jeżeli jesteś tu pierwszy raz, za chwilę wszystko Ci wyjaśnię.
Grubość mielenia powinniśmy dobrać do metody, którą będziemy parzyć kawę. Zasada jest prosta: im dłuższy czas parzenia, czyli kontakt kawy z wodą, tym mielenie może być grubsze.
My dzisiaj zajmujemy się kawiarką, gdzie czas parzenia jest dłuższy niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych. W związku z tym kawę mielimy średnio grubo. Grube mielenia zostawiamy do metod, w których kawa jest zanurzona w wodzie przez dłuższy czas np. French Press.
Kawa latte przepis
Wszystkie cenne informacje mamy już za sobą, czas na zabawę. Tak jak wspominałem na początku, latte przygotowujemy na bazie espresso, a właściwie podwójnego espresso.
Możemy je przyrządzić w kawiarce. W tym celu uzupełniamy dolną część kawiarki wodą. Do pojemnika na kawę wsypujemy zmielone ziarna i montujemy górny zbiornik.
Kawiarkę umieszczamy na kuchence gazowej i rozpoczynamy podgrzewanie. Ważne jest, żeby kontrolować proces i przerwać grzanie jak tylko zaobserwujemy pierwsze objawy gotowania.
Teraz zajmiemy się mlekiem, którego potrzebujemy 150 ml. Najpierw mleko należy podgrzać do temperatury około 60 ? 70*C.
Gorące mleko spieniamy specjalnym spieniaczem lub mikserem. Po uzyskaniu gęstej piany mleko wlewamy do szklanki. Piankę proponuję zostawić do wyłożenia jej na wierzchu.
Teraz wlewamy podwójne espresso czyli około 70 ml kawy. Jeżeli zrobisz to ostrożnie, mleko pozostanie na dnie szklanki, a kawa wypłynie na wierzch tworząc dwie wyraźne warstwy. Teraz na wierzch nałóż pianę z mleka, która będzie trzecią warstwą.
Latte możesz udekorować posypując je kakao lub czekoladą w proszku.