Dzisiejszy wpis poświęcimy kawie w prawdziwie włoskim stylu. Dowiemy się jak przygotować espresso, które przeniesie nas wprost do słonecznej Italii.
Ten wyjątkowy sposób parzenia kawy powstał w 1901 roku, kiedy to Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso. Później urządzenie było modyfikowane, ulepszane, żeby ostatecznie wytłaczać kawę pod ciśnieniem, które nadaje jej smaku.
Włosi bardzo skutecznie podbili cały świat swoim wyjątkowym napojem, który dzisiaj znany jest chyba każdemu miłośnikowi kawy. Dlatego też na blogu Chełmskiej Palarni Kawy nie mogło zabraknąć informacji o tak wspaniałej metodzie parzenia kawy.
Z wpisu dowiesz się, jakie urządzenie jest potrzebne do zrobienia pysznego espresso, jaką kawę najlepiej użyć, jak ją zmielić i zaparzyć.
Ekspres do espresso
Zaczniemy od ekspresu, który jest potrzebny ze względu na swój sposób działania, czyli wytłaczanie kawy pod ciśnieniem.
Możesz w tym celu użyć ekspresu automatycznego. W tym przypadku sprawa jest dość prosta, wybierasz odpowiedni przycisk i gotowe. Ekspres zrobi wszystko za Ciebie.
Ja jednak chciałbym się skupić na nieco bardziej wymagającym urządzeniu, które potrafi zrobić równie wyśmienitą kawę.
Na myśli mam ekspres kolbowy, w którym Ty decydujesz jak będzie smakowała Twoja kawa. Ekspresy kolbowe nie mają wbudowanego młynka. Musisz zatem kawę zmielić samemu w odpowiedni sposób, ale o tym za chwilę. Dobierzesz również proporcje ? ilość ziarna i wody.
Dzięki temu masz pełną kontrolę nad procesem parzenia, który niebawem poznasz.
Jaka kawa na espresso?
Jak przygotować espresso? Podstawą do uzyskania dobrej kawy jest wybór ziarna. Najlepiej sprawdzają się ciemne palenia, które wyróżniają się głębokim, orzechowo-czekoladowym smakiem.
Espresso będzie miało intensywny aromat i gęstą piankę. Możesz wybierać kawy jednorodne (arabikę) lub mieszanki. Nie bój się eksperymentować, sprawdzać, próbować.
Blendy, w których smak Arabiki wzmocnia się dodatkiem Robusty również sprawdzą się w przygotowaniu espresso.
Jak zmielić kawę na espresso?
Po wybraniu idealnej kawy przyszedł czas na mielenie ziaren. W tym celu możesz wykorzystać młynek ręczny żarnowy, który potrafi precyzyjnie zmielić kawę na pożądaną grubość.
W naszym przypadku niezbędne jest drobne mielenie. Tylko takie jest w stanie zapewnić odpowiedni proces parzenia w ekspresie ciśnieniowym.
Warto pamiętać, że kontakt wody z kawą jest w tym przypadku bardzo krótki. Zbyt grubo zmielone ziarna nie będą w stanie oddać smaku, a w rezultacie powstanie wodnista kawa pozbawiona swoich walorów.
Takiej sytuacji chcemy uniknąć, dlatego mielimy kawę na drobną frakcję. Drugim urządzeniem, które możesz użyć w tym celu jest młynek automatyczny.
Takie młynki z reguły nie mają możliwości ustawienia grubości mielenia, musisz to zrobić doświadczalnie operując czasem.
Jak zrobić espresso w ekspresie kolbowym?
A teraz najważniejsza część dzisiejszego wpisu: jak przygotować espresso?
Ekspresy kolbowe wyposażone są w miarkę do napełniania kolby kawą. Nabierz jedną płaską miarkę, wsyp kawę do kolby i ubij drugą stroną miarki.
Ubijanie jest bardzo ważne, ponieważ kawa będzie w stanie nieco dłużej przetrzymać przepływającą wodę.
Teraz możesz zamontować kolbę w ekspresie, napełnić go wodą i uruchomić.
Espresso parzone jest w filiżankach o pojemności 70ml. Filiżankę warto przed zaparzeniem kawy podgrzać. Możesz to zrobić przy użyciu dyszy do spieniania mleka.
Teraz ustaw filiżankę pod kolbą i uruchom ekspres. Do przygotowania idealnego espresso potrzebne jest 25-35 ml wody o temperaturze 90 ? 95*C. Możesz znaleźć ustawienia dotyczące parametrów ekspresu i zaprogramować go w ten sposób.
Teraz wystarczy włączyć przycisk parzenia i poczekać, aż filiżanka zapełni się kawą z gęstą brązową pianą. Twoje pyszne espresso jest gotowe.