Kawa w ziarnach, jej zastosowanie, przepisy i różne ciekawostki są głównym tematem tego bloga. Poruszamy wiele wątków związanych z kawą, jej produkcją, światowym rynkiem. Dla wielu osób niepodważalna jest wyższość kawy ziarnistej od mielonej.
Ze względu na większą dostępność kaw mielonych, które wciąż lepiej się sprzedają i są dostępne w każdym sklepie spożywczym, nie każdy zdaje sobie sprawę z jakości, jaką niesie ze sobą.
Postaram się dzisiaj wyjaśnić w prostych słowach, dlaczego kawa w ziarnach jest lepsza od zmielonej i jak wybrać produkty, które będą miały wyższą jakość. Sklepowe półki są przecież zapełnione przeróżnymi kawami, a reklamy otaczają nas wszędzie.
Są jednak kawy kraftowe, pochodzące z mniejszych palarni, których nie widzimy na co dzień. Dla nich też znajdzie się miejsce w dzisiejszym wpisie.
Kawa w ziarnach czy mielona?
Odpowiedź na pytanie, która kawa jest lepsza ? w ziarnach czy mielona wydaje się prosta. Kawa ziarnista dłużej zachowuje swoją świeżość i jakość. Oczywiście jak zawsze są pewne odstępstwa od reguły, których jednak nie będziemy analizować.
Kawa z każdym dniem po wypaleniu traci swoje walory smakowe. Czas działa na jej niekorzyść, nawet jeżeli jest zapakowana szczelnie przez producenta.
Ziarna powoli tracą naturalny aromat w skutek odparowywania olejków eterycznych, które są w nich zawarte. Proces można nazwać wietrzeniem i postępuje on z czasem.
Kawa zmielona traci swoje walory o wiele szybciej. Całe ziarna są w stanie dużo dłużej utrzymać aromat we wnętrzu.
Wybór między kawą ziarnistą a mieloną jest więc prosty ? ziarnista z pewnością dłużej zachowa swój naturalny smak i aromat.
Kawa w ziarnach świeżo palona
Jeżeli szukasz naprawdę dobrej kawy, warto zainteresować się kawą świeżo paloną. Wspominałem na początku artykułu o kawach kraftowych, które możesz kupić w lokalnych palarniach.
Takie rzemieślnicze palarnie charakteryzują się dbałością o szczegóły. Kawy wypalane są na zamówienie, zawsze świeże i aromatyczne.
W odróżnieniu od kaw produkowanych masowo, kawy świeżo palone nie spędzają czasu na półkach magazynowych, w transporcie, czy sklepach. Zazwyczaj produkuje się je na zamówienie i wysyła bezpośrednio do klienta.
W ten sposób możesz zamówić kawę, która dotrze do Ciebie zaledwie kilka dni po wypaleniu. Od razu zobaczysz i poczujesz różnicę. Kto raz poczuje aromat i smak kawy świeżo palonej, nigdy nie wróci do kawy leżakowanej.
Przechowywanie kawy ziarnistej
Jak już zdecydujesz się na zakup kawy świeżo palonej i spróbujesz jej smaku, z pewnością zapragniesz zachować jej walory jak najdłużej. W końcu nie jesteś w stanie spożyć całego opakowania w jeden dzień.
Zainteresuje Cię pewnie temat przechowywania kawy ziarnistej. Podstawową sprawą jest opakowanie. Najlepiej trzymać kawę w oryginalnym opakowaniu, jeżeli ma ono strunę umożliwiającą ponowne zamknięcie.
Ważne jest, żeby kawa była szczelnie zapakowana. Dostęp powietrza spowoduje szybsze odparowanie olejków eterycznych, a tego z pewnością chcesz uniknąć.
Jeżeli Twoje opakowanie nie spełnia warunków, możesz skorzystać z zamykanych pojemników na żywność lub szklanego słoika.
Pamiętaj, że kawę przechowujemy w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Unikamy też miejsc nasłonecznionych. To podstawy, które zapewnią dłuższą świeżość Twojej kawy.
Gdzie kupić kawę świeżo paloną?
Na koniec kilka słów o zakupach kaw świeżo palonych. Pisałem Ci wcześniej o rzemieślniczych palarniach, które dostarczają najlepszą kawę.
Możesz poszukać takiego miejsca w Twojej okolicy. Ja natomiast mogę Ci polecić kawy z internetowego sklepu Chełmskiej Palarni Kawy, który dostępny jest TUTAJ.
Wszystkie dostępne kawy wypalamy na zamówienie, co jest gwarancją świeżości i jakości.