Po długiej i niezwykle barwnej serii artykułów o alternatywnych metodach parzenia kawy, przyszedł czas na nieco bardziej przyziemne i codzienne sposoby. Dzisiaj pod lupę weźmiemy parzenie kawy w ekspresie kolbowym.
Ze względu na fakt, że ekspres kolbowy wymaga więcej wiedzy i ingerencji w przygotowanie kawy, niż ekspres automatyczny, myślę, że warto poruszyć ten temat na blogu.
Wiele osób posiada w domu takie urządzenie, chociażby z powodu jego ceny. Domowe ekspresy kolbowe są o wiele tańsze od automatycznych, a działają na tej samej zasadzie ? parzą kawę pod ciśnieniem.
Budowę i wygląd omówimy sobie za chwilę. Następnie przejdziemy do mielenia kawy, która w odróżnieniu od automatu, musi być zmielona ręcznie. Ekspresy kolbowe nie mają wbudowanego młynka.
Kolejnym krokiem będzie parzenia kawy w ekspresie kolbowym. Opiszemy krok po kroku wszystkie czynności, które należy wykonać. Na koniec tradycyjnie wybierzemy najlepszą kawę do ekspresu kolbowego.
Ekspres kolbowy
Ekspres kolbowy jest odmianą ekspresu ciśnieniowego, w którym parzenie kawy wymaga trochę wiedzy i wprawy. Nie jest to automatyczny proces, który uruchamiamy jednym przyciskiem.
Ekspres składa się ze zbiornika na zimną wodę, kolby, w której umieszczamy zmieloną kawę i elektroniki sterującej wewnętrznymi urządzeniami. Ekspres wyposażony jest w grzałkę wody i kompresor do wytworzenia ciśnienia.
Podstawową różnicą, jaka odróżnia go od ekspresu automatycznego jest brak młynka. Ekspres wymaga użycia zmielonej wcześniej kawy. Oczywiście najlepiej zaopatrzyć się w kawę ziarnistą i młynek, którym zmielisz kawę bezpośrednio przed parzeniem.
Jest to gwarancja świeżości, której nie uzyskasz kupując kawy mielone.
Jak zmielić kawę do ekspresu kolbowego?
Jak każde urządzenie, ekspres kolbowy ma swoje wymagania. W szczególności dotyczą one mielenia kawy.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym odbywa się poprzez wtłoczenie gorącej wody pod odpowiednim ciśnieniem do kolby z mieloną kawą. Następnie woda przenika przez kawę i dyszami wydostaje się wprost do filiżanki.
Parzenie ciśnieniowe sprawia, że woda ma bardzo krótko styczność z kawą. Czas parzenia jest bardzo krótki. Dlatego trzeba zastosować drobne mielenie, które umożliwi maksymalne nasycenie kawy smakiem i aromatem.
Grubo zmielone ziarna nie będą miały czasu i możliwości zaparzyć się odpowiednio, a otrzymana kawa będzie miała wodnisty, słaby smak.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym krok po kroku
Jak zaparzyć dobrą kawę w ekspresie kolbowym? Zaczynamy od uzupełnienia ekspresu wodą. Dobrej jakości woda ma duże znaczenie dla smaku kawy.
Teraz montujemy pustą kolbę i uruchamiamy ekspres. Przepływająca woda nagrzeje kolbę. Możesz również podgrzać filiżanki. W tym celu proponuję wykorzystać dyszę do spieniania mleka, jeżeli Twój ekspres jest w taką wyposażony.
Teraz możesz zdemontować kolbę i przy użyciu dostarczonej w zestawie miarki uzupełnić ją zmieloną kawą. Po wsypaniu pełnej miarki, ubij kawę drugą, płaską stroną, a następnie zamontuj kolbę w ekspresie.
Jedna kolba kawy służy do przygotowania jednego espresso. Teraz wystarczy uruchomić ekspres i poczekać, aż filiżanka napełni się pyszną kawą.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego?
Ze względu na to, że ekspres kolbowy jest doskonałym narzędziem do przygotowania espresso, dobierzemy sobie właśnie taką kawę.
Najlepsze w tym przypadku będą kawy ciemno palone, które mają intensywny, gorzki smak. Możesz skorzystać z kaw jednorodnych lub blendów, w których będzie 20 ? 40% robusty.
Takie blendy możesz znaleźć w sklepie Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast, który jest dostępny TUTAJ.