Rzemieślnicza palarnia kawy kojarzy nam się z miejscem, w którym powstają dobrej jakości produkty. O taki stan dbają odpowiednio wykwalifikowane osoby, które uważamy za najlepszych specjalistów w swojej branży.
Rzemieślniczy charakter miejsca sprawia, że postrzegamy je jako mało komercyjne, nie nastawione na seryjną produkcję. Ufamy, że produkty, które powstają w takim miejscu tworzy się są z pasją i zaangażowaniem.
Taki stan rzeczy sprawia, że konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty rzemieślnicze, kraftowe, takie którymi nie są przepełnione półki we wszystkich sklepach spożywczych.
Pomału zaczynamy gonić za jakością, a niekoniecznie niską ceną, która na ogół jest wyznacznikiem pewnych braków, niedoskonałości w produktach.
Rzemieślnicza palarnia kawy
Rzemieślnicza palarnia kawy to na ogół miejsce nastawione na lokalny rynek i stałych klientów. Miejsce, od którego z daleka czuć przyjazną atmosferę i pozytywne nastawienie pracowników.
Lokalne palarnie przeważnie obsługuje niewielka grupka osób, które zajmują się obsługą klientów, produkcją, wysyłkami. Takie miejsca tętnią życiem, a klienci chętnie do nich zaglądają, bo wiedzą, że znajdą tu to, czego potrzebują ? jakość, smak i aromat świeżo palonej kawy.
Wpis, który czytasz poświęcony będzie pracy rzemieślniczych zakładów produkujących kawę. Pokażę Ci jak wygląda codzienność takiej palarni, jak powstaje kawa i jak trafia do Twojej filiżanki.
Usiądź wygodnie, najlepiej z ciepłą kawą przy sobie, zapraszam.
Kawa zielona
Wszystko zaczyna się od kawy zielonej. Surowe ziarna sprowadza się z całego świata. Kawowce rosną w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.
Ziarna muszą zatem przebyć całkiem długą podróż, która odbywa się zazwyczaj w kontenerach, które przemierzają oceany na statkach.
Następnie w portach ziarna są przeładowywane i trafiają do hurtowni, które sprzedają je prosto do producentów ? w tym przypadku palarni kawy.
Mając w swoim magazynie zieloną kawę, można przystąpić do kolejnego cyklu jej życia.
Palenie kawy
Cyklem, o którym wspomniałem jest palenie, a właściwie prażenie kawy. Do wykonania tego procesu niezbędny jest specjalny piec z obrotowym bębnem.
Zielone ziarna wsypuje się do rozgrzanego pieca. Temperatura wypalania kawy wynosi ponad 200*C.
W tej temperaturze ziarna spędzają około 10 minut. Skąd wiadomo, że już są gotowe? Określa się to przede wszystkim po kolorze.
Doświadczony Roaster, bo tak nazywa się operatora pieca do palenia kawy, ma swoje receptury i jest w stanie po kolorze, zapachu, czasie spędzonym w piecu stwierdzić, czy kawa jest już gotowa.
Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wypalenia, kawa zrzucana jest z pieca do komory studzącej.
Tutaj następuje zarówno studzenie, jak również separacja łuski, która jest produktem ubocznym palenia.
Po wystudzeniu ziarna są gotowe do pakowania.
Stopnie palenia kaw
Jak wyglądają stopnie palenia kawy, o których wspomniałem? Wyróżnić ich można tak naprawdę kilkanaście. Większość palarni, dla uproszczenia sprawy używa 3 stopni palenia:
- Jasne
- Średnie
- Ciemne
To jest w zupełności wystarczająca skala, która pozwala zorientować się jaki produkt znajduje się w opakowaniu i czy jest tym właściwym, który chcesz kupić. Jako ciekawostkę wymienię Ci dokładniejszą skalę, w której znajdziesz w kolejności od najjaśniejszego:
- Starting to pale
- Early yellow
- Yellow-tan stage
- Light brown
- Brown
- 1st crack begins
- 1st crack underway
- First crack finishes
- City roast
- Full city roast
- Light French roast
- Full French roast
- Fully carbonized
- Imminent fire
Kawa świeżo palona
Po krótce przedstawiłem Ci proces powstawania kawy świeżo palonej, a w zasadzie ogólnie kawy. Żeby nosić miano świeżo palonej, musi być w odpowiednim czasie sprzedana i spożyta przez konsumenta.
Jak widzisz, ziarno, które ostatecznie ląduje w Twojej filiżance, ma do przebycia całkiem długą podróż. Do wyhodowania kawy potrzeba specyficznych warunków, dlatego nie mamy plantacji w Polsce.
Krzewy kawowca rosną na glebach wulkanicznych, które są niezwykle bogate w składniki mineralne. Ponadto uprawiane są na dość sporych wysokościach (nawet 2000 m.n.p.m), co znacznie utrudnia cały proces.
Pomyśl o tej niezwykłej podróży wprost z wulkanicznych zboczy przy kolejnej filiżance kawy.
Sprzedaż kawy świeżo palonej
Kawa świeżo palona musi trafić do klientów niezwłocznie po wyprodukowaniu. Nie powinna być przechowywana na magazynach, spędzać czasu w długich podróżach.
Czas działa na niekorzyść, kawa traci swój aromat i wszystkie walory. Po pewnym czasie staje się zwykłą kawą leżakowaną, która dostępna jest w sklepach spożywczych.
Dlatego do zakupu kawy świeżo palonej warto udać się do pobliskiej palarni kawy. Jeżeli w okolicy takiej nie ma, warto skorzystać z oferty palarni dostępnych w Internecie.