Bardzo ważnym składnikiem kawy, na który większość kawoszy zwraca uwagę z różnych przyczyn, jest kofeina. Związek chemiczny, bez którego ludzie nie wyobrażają sobie poranka. Budzi nas do życia, pobudza w ciągu dnia, ożywia i zwiększa naszą wydajność. Jaka jest zawartość kofeiny w kawie? Ile kaw możemy wypić w ciągu dnia, żeby nasz organizm dobrze funkcjonował?
Czy w ogóle jest jakiś limit spożycia kofeiny, którego nie powinniśmy przekraczać? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w dzisiejszym w spisie na blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast.
Zostań ze mną do końca, wyjaśnię wiele ciekawych zagadnień związanych z kofeiną. Jeżeli w międzyczasie, poczujesz chęć na filiżankę pysznej kawy, zapraszam Cię do mojego sklepu ze świeżo palonymi kawami. Możesz do niego przejść klikając TUTAJ.
Czym jest kofeina?
Na początek warto byłoby ustalić kilka faktów. Czym w ogóle jest kofeina?
Kofeina to organiczny związek chemiczny, który znaleźć możemy między innymi w kawie. Kofeina jest środkiem psychoaktywnym, który działa na ośrodkowy układ nerwowy człowieka. Prościej mówiąc, kofeina ma działanie pobudzające.
Jako środek oddziałujący silnie na organizm człowieka, ma swoje dobre ale i złe strony. Jak ze wszystkim, trzeba uważać, żeby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji spożycia. Więcej o działaniu kofeiny na człowieka powiem w kolejnej części wpisu.
Gdzie występuje kofeina?
Teraz proponuję ustalić, gdzie występuje kofeina. Można ją znaleźć w wielu produktach, zarówno jako naturalny składnik, jak i sztuczny dodatek.
W naturze kofeina występuje w kawie, ale również herbacie, kakao czy owocach guarany. Dodaje się ją również do napoi gazowanych takich jak cola.
Mimo, że kofeina jest kojarzona głównie z kawą, jak widzisz znajduje się w wielu produktach spożywczych. Mają one działanie pobudzające, podobnie jak kawa.
Zawartość kofeiny w kawie ziarnistej
Myślę, że po tej dawce informacji, możemy wrócić do głównego tematu, którym jest zawartość kofeiny w kawie.
Za chwilę podam Ci przybliżone wartości kofeiny w różnych rodzajach kaw. Pamiętaj jednak, że wartości są uśrednione. Niektóre ziarna mają większą zawartość kofeiny, inne mniejszą. Robusta dla przykładu ma prawie dwa razy więcej kofeiny od Arabiki.
Do ustalenia dziennego spożycia kofeiny możesz skorzystać z następujących danych:
- Espresso (35 ml): 60 ? 70 mg kofeiny
- Cappuccino (250 ml): 60 ? 70 mg kofeiny
- Americano (200 ml): 70 ? 140 mg kofeiny
- Kawa bezkofeinowa (250 ml): 1 ? 6 mg kofeiny
Kawa bezkofeinowa
No i możemy przejść do bardzo ciekawego tematu, jakim jest kawa kofeinowa, o której przed chwilą wspomniałem.
W odpowiedzi na potrzeby osób, które nie chcą, bądź nie mogą z przyczyn zdrowotnych spożywać kofeiny, powstała kawa bezkofeinowa. Jak udało Ci się zauważyć, zawiera ona śladowe ilości kofeiny, ale są one znacznie mniejsze niż w przypadku tradycyjnej kawy.
Kawę bezkofeinową otrzymuje się ze zwykłych ziaren kawowca. Poddawane są one specjalnemu procesowi dekofeinizacji, który ma za zadanie pozbyć się niepożądanego związku.
Następnie kawa poddawana jest takim samym procesom obróbczym jak zwykłe ziarno, które trafia do sprzedaży.
Jak działa kofeina?
Na początku artykułu obiecałem Ci, że wrócę do tematu działania kofeiny. Myślę, że jest to odpowiedni moment, ponieważ nasz główny temat (zawartość kofeiny w kawie) został juz wyczerpany.
Kofeina, jak wspomniałem jest związkiem, który działa na ośrodkowy układ nerwowy. Po jej spożyciu odczuwamy pobudzenie. Przyspiesza akcja serca, rozszerzają się naczynia krwionośne, co ma bardzo pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.
Jako ciekawostkę powiem, że kofeina zawarta w kawie ma również wpływ na metabolizm człowieka. Jest środkiem, który wspomaga trawienie, a co za tym idzie odchudzanie.
Przedawkowana kofeina
Kofeina ma niestety również swoje działania niepożądane. Zbyt duże spożycie (ponad 300 mg na dobę) powoduje liczne skutki uboczne. Wśród nich można wymienić:
- Silne pobudzenie
- Problemy z koncentracją
- Przyspieszona akcja serca
- Drgawki
- Zawroty głowy
- Problemy ze snem
Jak widzisz, warto kontrolować zażywanie kofeiny, która w bezpiecznych dawkach wpływa bardzo korzystnie na organizm człowieka.