Pytanie: ?Jak wybrać kawę ziarnistą?? pojawia się najczęściej na początku przygody w świecie kawoszy. Duży wachlarz dostępnych produktów, gatunki, rodzaje palenia, to wszystko zdecydowanie nie ułatwia sprawy.
Dzisiaj postaram się na tyle przybliżyć temat, zebrać informacje w jedno miejsce, stworzyć pewnego rodzaju poradnik ?w pigułce?, który pomoże Ci odpowiedzieć na to trudne pytanie.
Artykuł podzieliłem na kilka części, z których dowiesz się jak wybrać i gdzie kupić kawę ziarnistą. Następnie wybierzemy odpowiedni produkt pod konkretne metody parzenia, aż w końcu przejdziemy do dobrania kawy najlepszej do przygotowania kilku znanych rodzajów kaw: espresso, latte, americano.
Ranking kaw ziarnistych
Ranking kaw ziarnistych jest czymś, co powstaje praktycznie co roku. Ludzie wybierają najlepsze wg nich produkty, spierają się ze sobą nad słusznością wyboru.
Takie działanie wg mnie niczego dobrego nie wnosi do dyskusji o tym, która kawa jest najlepsza. O gustach przecież się nie dyskutuje, a smak jest zdecydowanie kwestią gustu.
Tworzenie rankingu zostawię więc innym, ja postaram się podpowiedzieć Ci, jaka kawa będzie odpowiednia dla Ciebie, z jakiego powodu i gdzie ją możesz kupić.
Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?
Przejdźmy zatem do konkretów: jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę? Sam wybór jest sprawą bardziej złożoną, którą za chwilę rozbierzemy na czynniki i przeanalizujemy. Jest to ściśle związane z przeznaczeniem ziarna i sposobem parzenia.
Sam zakup kawy dobrej jakości jest sprawą łatwiejszą. Ja zawsze polecam i będę polecał kawy świeżo palone, z lokalnych palarni, które nie magazynują swoich produktów miesiącami.
Kawy świeżo palone nie przechodzą całego procesu logistycznego związanego ze sprzedażą w sklepach, nie stoją na półkach sklepowych czy w magazynach. Na ogół wypala się je kilka dni przed sprzedażą, co sprawia, że trafiają do klienta świeże.
Jeżeli szukasz dobrej kawy, warto rozejrzeć się za takim właśnie producentem. Kawy świeżo palone możesz znaleźć w moim sklepie, który dostępny jest TUTAJ.
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Proponuję zacząć dobieranie kawy do urządzenia najbardziej popularnego, które gości w wielu domach ? ekspres ciśnieniowy.
Wiele osób uznaje kawę z ekspresu za najlepszą. Warto oczywiście spróbować metod alternatywnych takich jak kawiarka, czy aeropress, ale to materiał na zupełnie inny artykuł.
Jaką więc kawę kupić do ekspresu ciśnieniowego? Najbardziej polecanym produktem są w tym przypadku mieszanki Arabiki z Robustą, które przygotowane w ekspresie mają bogaty aromat, gęstą piankę i fenomenalny smak. Są idealne na poranne espresso.
Oczywiście nie znaczy to, że pozostałe produkty nie nadają się do przygotowania w ekspresie. Warto popróbować, poszukać swojego smaku, to jest jedynie propozycja oparta na własnych doświadczeniach.
Jak wybrać kawę ziarnistą do ekspresu przelewowego?
Kolejnym urządzeniem, które chciałbym omówić jest ekspres przelewowy. Kawa, którą zaparzysz metodą przelewową jest delikatniejsza. Warto zatem wybierać ziarna jasno palone, które charakteryzują się łagodnym smakiem.
Lekkie, cytrusowe nuty, bez wyraźniej goryczy to doskonały wybór do metod przelewowych. Jeżeli mogę Ci coś polecić, będzie to kawa z Kostaryki ? Costa Rica Terrazu, którą możesz kupić klikając TUTAJ.
Jak wybrać kawę ziarnistą do kawiarki?
Kawiarka jest urządzeniem, które zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy. Można przy jej użyciu przygotować doskonałą kawę, która niczym nie ustępuje poprzednim metodom parzenia.
Dobrym wyborem będą tutaj zarówno ciemne mieszanki typowe do espresso, jak również kawy jaśniej palone. Wybór jest tak naprawdę kwestią indywidualnych potrzeb.
Warto więc w tym przypadku popróbować, zaparzyć kilka rodzajów kaw i wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie.
Jaka kawa ziarnista na espresso?
Po omówieniu kilku metod parzenia kawy, możemy przejść do konkretnych rodzajów kaw, które są dość popularnym wyborem.
Pierwsza z nich to espresso, które narodziło się we Włoszech i szybko podbiło cały świat. Jest to mała, czarna kawa, do której przygotowania wykorzystuje się niewielką ilość wody. Mocny, intensywny smak rozbudza kubki smakowe.
Do przygotowania espresso wybieramy zazwyczaj kawy ciemno palone, które charakteryzują się niewielką kwasowością. Pożądane przy espresso są raczej gorzkie smaki z nutami ciemnej czekolady.
Dobrym wyborem będzie Arabika lub jej mieszanka z Robustą, która podnosi poziom kofeiny i dodaje intensywnego, gorzkiego smaku.
Jaka kawa ziarnista do latte?
Latte jest kawą, którą przygotowuje się z dużą ilością mleka. Z tego powodu lepiej sprawdzają się kawy o niskim poziomie kwasowości. Warto wybierać ziarna ciemniej palone z nutami czekoladowymi, orzechowymi.
Doskonałym pomysłem będą kawy brazylijskie: Santos lub Yellow Bourbon.
Jeżeli szukasz czegoś bardziej intensywnego w smaku, możesz spróbować przygotować swoje latte z blendów Arabiki i Robusty, które będą bogatsze w gorycz.
Jaka kawa do przygotowania americano?
Americano jest kawą, do której przygotowania wykorzystuje się espresso z dodatkiem wody. Espresso, które ma objętość około 30 ml jest bazą, do której w zależności od indywidualnych preferencji, można dodać nawet 300 ml gorącej wody.
Przygotowana w ten sposób kawa jest łagodniejsza w smaku i ma delikatniejszy aromat niż w przypadku espresso.
Kawy, z których przygotujesz americano będą zatem adekwatne do tych, które polecałem wcześniej na espresso. Ciemno palone Arabiki lub mieszanki z Robustą, o przeważającym gorzkim profilu smakowym bogatym w nuty czekoladowe.