Kawa po irlandzku będzie dzisiejszą kontynuacją serii oryginalnych przepisów na wyjątkowe kawy podawane w różnych zakątkach świata.
Nasze ostatnie spotkanie (wczorajsze) zakończyliśmy przepisem na przepyszną kawę po bawarsku. Link znajdziesz na dole pod artykułem w sekcji ?Polecane artykuły?.
Podróż po świecie śladami niezwykłych przepisów na kawę zaprowadziła nas do Irlandii. To tutaj, jak głosi legenda przyrządzono pierwszą kawę z whisky. Całą historią zajmiemy się już za chwilę.
A tymczasem kilka słów o tematyce, jaką się dzisiaj zajmiemy. Oprócz opowieści sięgającej początków powstania przepisu, poruszymy temat składników, ich wyboru. W szczególności interesuje nas oczywiście kawa, jaką wykorzystujemy do przyrządzenia tytułowej kawy po irlandzku.
Na sam koniec najważniejsza część ? przepis, dzięki któremu będziesz w stanie we własnym domu przygotować oryginalną, irlandzką kawę. A teraz usiądź wygodnie, zaczynamy.
Kawa po irlandzku ? historia
Wracamy do naszej opowieści ? początek lat 40-tych XX wieku. Szef portu lotniczego Foynes w Irlandii – Josep Sheridan podaje pasażerom opóźnionego lotu przez Atlantyk kawę z irlandzką whisky.
Kawa z dodatkiem brązowego cukru i bitej śmietany rozgrzewa w szczególności reportera ?San Francisco Chronicle? Stantona Delaplane, który zabiera ze sobą przepis.
W San Francisco udaje się do Buena Vista, gdzie kawa zyskuje pierwszych wielbicieli. Stąd przepis szybko rozprzestrzenił się po świecie. Mamy XXI wiek, a kawa po irlandzku jest znana i ceniona na całej kuli ziemskiej.
Jaka kawa na kawę po irlandzku?
Zanim przejdziemy do samego przepisu, tradycyjnie dobierzemy odpowiedną kawę. Tutaj przyda nam się fragment przepisu mówiący o tym, że bazą do przyrządzenia kawy po irlandzku jest americano.
O kawie americano mieliśmy okazję stworzyć cały artykuł, który znajdziesz kilka wpisów wcześniej. Americano jest kawą, która powstaje z espresso. I ta informacja jest dla nasz kluczowa w ustaleniu, jakie gatunki i stopnie palenia będą idealne do przyrządzenia specjału z whisky.
Espresso przygotowujemy zazwyczaj z kaw ciemno palonych, które charakteryzują się gorzkim profilem smakowym pełnym orzechowych i czekoladowych nut smakowych.
W związku z tym, doskonałym wyborem będzie zarówno arabica, jak też jej blend z dodatkiem robusty. Jeżeli szukasz takiej kawy, zapraszam Cię do sklepu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast, który znajdziesz TUTAJ.
Kawa po irlandzku przepis
Przepis na kawę po irlandzku zaczniemy od składników:
- 150ml kawy americano,
- Brązowy cukier,
- Bita śmietana,
- Irlandzka whisky ? 50ml,
- Kakao.
A teraz sposób przygotowania:
Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlej kawę americano. Następnie dodaj do niej lekko podgrzaną irlandzką whisky.
Kawę słodzimy cukrem trzcinowym według własnych preferencji ? ja używam jednej łyżeczki. Teraz wszystko mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Kawę dekorujemy porcją bitej śmietany, a wierzch posypujemy kakao. Gratulacje, Twoja pierwsza kawa po irlandzku jest gotowa!