Mieliśmy okazję wielokrotnie na tym blogu poruszyć temat espresso, które jest doskonałą bazą do parzenia wielu wyśmienitych rodzajów kaw. Dzisiaj przyszedł czas na kolejną wyjątkową recepturę. Z tego wpisu dowiesz się jak się robi espresso macchiato.
Zarówno pojęcie espresso, jak i macchiato jest nam dobrze znane. Jeżeli śledzisz mojego bloga, pamiętasz pewnie przepis na latte macchiato, który opisywałem całkiem niedawno.
Macchiato to kawa, która została udekorowana delikatną, mleczną pianą. Dzisiaj zajmiemy się połączeniem espresso i macchiato, czyli tytułową espresso macchiato.
Espresso macchiato
Jak wygląda kawa, którą dzisiaj wspólnie zaparzymy? Jest to espresso, które przyprawimy odrobiną mlecznej pianki.
Mówiąc odrobinę mam na myśli ściśle określoną ilość, która nie zaburzy proporcji i smaku. Zbyt duża ilość mleka sprawi, że kawa zacznie przypominać latte, a tego nie chcemy. Naszym celem jest pozostawienie intensywnego i pełnego goryczy espresso na pierwszym miejscu.
Ale o szczegółach dowiemy się za chwilę. A przed nami kilka technicznych spraw dotyczących sposobu parzenia.
Jaka kawa na espresso macchiato?
Żeby w ogóle myśleć o zaparzeniu pysznego espresso macchiato, należałoby wiedzieć, jakich gatunków kaw używamy w tym celu.
Jak zawsze podstawą jest ustalenie profilu smakowego kawy, którą chcemy otrzymać. Espresso to napój, w którym dominują gorzkie, intensywne, czekoladowe i orzechowe nuty smakowe.
Dlatego właśnie do przyrządzenia espresso wykorzystujemy kawy ciemno palone. Mogą to być zarówno stuprocentowe arabiki, jak również blendy z dodatkiem robusty. W każdym przypadku dominować będą gorzkie smaki, które są pożądane w espresso.
Jak zmielić kawę na espresso macchiato?
Mielenie kawy rozpoczynamy od ustalenia sposobu parzenia. Espresso możesz zrobić w ekspresie ciśnieniowym. Jeżeli masz ekspres automatyczny, mielenie kawy nie będzie Cię interesowało.
Jeżeli natomiast jesteś posiadaczem ekspresu kolbowego, kawę mielisz samodzielnie w młynku. W takim przypadku potrzebujesz odrobinę wiedzy, która pozwoli Ci wydobyć z kawy pełnię smaku.
Do ekspresów ciśnieniowych kawę mielimy drobno. W ten sposób umożliwiamy jej zaparzenie się w krótkim czasie.
Druga metoda przyrządzenia espresso zakłada wykorzystanie kawiarki. Tutaj czas parzenia jest o wiele dłuższy niż w ekspresie ciśnieniowym.
Dlatego możesz zmielić swoją kawę średnio grubo. Grube mielenia pozostawiamy do metod, które zakładają długi czas parzenia. Przykładem może być French Press, gdzie kawę parzymy 3-6 minut.
Jak zrobić espresso macchiato?
A teraz najważniejsza część ? jak zrobić espresso macchiato? Do jego przyrządzenia potrzebujesz espresso lub podwójne espresso, w zależności od własnych preferencji.
Drugim ważnym składnikiem jest pianka mleczna. Jej objętość nie powinna być większa niż samego espresso. To znaczy, że na 35 ml kawy dodajesz 35 ml pianki.
Po zaparzeniu espresso możesz dodać do niego cukier, jeżeli używasz. Na koniec umieść na wierzchu mleczną piankę i delektuj się wyśmienitym smakiem espresso macchiato.