Americano to kolejna kawa, którą nauczymy się przyrządzać. Choć nazwa kawy wskazywać może, że pije się ją w Ameryce, jest to dość popularny napój wśród Polaków. Jak wygląda americano, z czego powstaje, jak zrobić kawę americano ? tego wszystkiego dowiesz się z dzisiejszego wpisu na blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast.
Tradycyjnie, jak to bywa w przypadku tego typu artykułów, poruszymy kwestię pochodzenia kawy, a właściwie sposobu parzenia. Będzie kilka słów o wyborze odpowiedniego ziarna, z którego przyrządzamy americano, oraz sposobu mielenia.
Na samym końcu znajdziesz najważniejsze dzisiaj informacje, czyli przepis, z którego dowiesz się jak zrobić kawę americano.
Jeżeli trafiłeś/aś na tego bloga w poszukiwaniu wspaniałych kaw świeżo palonych ? mam dla Ciebie dobrą informację. Znajdziesz je w sklepie internetowym Chełmskiej Palarni Kawy, który jest dostępny TUTAJ.
Kawa americano
A teraz przejdziemy do rzeczy. Czym właściwie jest kawa americano i skąd pochodzi? Podstawą do zaparzenia americano jest włoskie espresso. To właśnie na jego bazie powstaje opisywany dzisiaj napój.
Za genezę powstania americano uważa się czasy II wojny światowej. Kawa wcale nie powstała, jak można by się było spodziewać w Stanach Zjednoczonych.
Miejscem narodzin americano są Włochy. To właśnie tam rozpoczyna się historia. Żołnierze USA, którzy stacjonowali we Włoszech, dolewali do espresso wody, ponieważ byli przyzwyczajeni do większej, ale słabszej kawy.
Mocno skoncentrowany, intensywny napój włoski nie do końca im smakował. W ten sposób narodziła się kawa, którą nazwano americano, ze względu na żołnierzy USA, którzy zapoczątkowali jej picie.
Teraz kawa popularna jest tak naprawdę na całym świecie. Parzone w ekspresie espresso zalewa się większą ilością wody do rozcieńczenia.
Jaka kawa na americano?
Do zrobienia americano wykorzystuje się wszystkie rodzaje kaw, z których powstaje espresso. Tak naprawdę, można w ten sposób zrobić każdą kawę, która będzie Ci smakowała.
W Polsce americano podawane jest na stacjach benzynowych, w restauracjach, w hotelach. Nie ma u nas wypracowanej kultury picia espresso, do którego przyrządzania przystosowane są ekspresy ciśnieniowe, w związku z czym podawane jest ono z większą ilością wody.
Podsumowując sprawę wyboru ziarna, mogę Ci polecić wszystkie kawy ciemno palone, z których powstaje espresso. Może to być zarówno stuprocentowa Arabica, jak również jej mieszanka z Robustą.
Ważne, żeby kawa miała intensywny, gorzki smak, przepełniony orzechowymi i czekoladowymi nutami.
Jak zmielić kawę na americano?
Wiemy już, że americano powstaje na bazie espresso, lub podwójnego espresso. Jeżeli śledzisz tego bloga, pewnie wiesz, że prawdziwe espresso przyrządza się w ekspresach ciśnieniowych. Dzięki temu jest mocne, intensywne, aromatyczne i ma gęstą, brązową piankę.
Czas parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym jest bardzo krótki. Woda przepływa przez zmielone ziarna przez zaledwie kilka sekund. Żeby kawa zdążyła w tym czasie oddać wszystko, co najcenniejsze, swój smak i aromat, musi być odpowiednio zmielona.
Przez stwierdzenie odpowiednio rozumiemy w tym przypadku drobno. Tylko drobne mielenie jest w stanie zapewnić pełnię smaku i aromatu kawie parzonej w ekspresie ciśnieniowym. Zbyt grubo zmielone ziarna nie będą w stanie się zaparzyć, a kawa będzie wodnista i pozbawiona smaku.
Jak zrobić kawę americano krok po kroku?
Na koniec obiecany przepis. Jak już mówiłem, do przyrządzenia americano, będziesz potrzebować espresso.
Jeżeli korzystasz z ekspresu kolbowego, wystarczy wypełnić kolbę zmieloną kawą i włączyć ekspres. Po chwili Twoja filiżanka wypełni się kawą o pojemności 25-35 ml.
Proporcje, jakich ja używam do przygotowania americano:
1/3 espresso ? 2/3 wody. To znaczy, że na 30 ml espresso, dolewam 60 ml gorącej wody. W ten sposób powstaje kawa o pojemności 90ml. Jeżeli to dla Ciebie za mało, możesz poeksperymentować z proporcjami.
Możesz również wykorzystać podwójne espresso, w tym przypadku otrzymasz kawę o pojemności 180 ml, czyli pełny kubek.
Do americano możesz dodać cukier lub syrop smakowy, wszystko według własnego uznania.