Miło mi gościć Cię na blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast. Jeżeli śledzisz nas na co dzień, pewnie orientujesz się, że jesteśmy w trakcie serii artykułów poświęconych alternatywnym metodom parzenia kawy. Dzisiaj dowiemy się jak parzyć kawę we French Press.
Jeżeli jesteś tu po raz pierwszy, tym bardziej miło mi Cię powitać i zachęcić do przeczytania pozostałych wpisów na blogu. Nie zapomnij też zostawić komentarza. Dzięki niemu mogę się zorientować, czy treści, które przekazuję są dla Ciebie interesujące.
Powitanie mamy za sobą, myślę, że to odpowiednia pora, żeby wrócić do głównego tematu. W dniu dzisiejszym serię wpisów kontynuuje French Press. Zaczniemy tradycyjnie od przedstawienia samego urządzenia i zasady jego działania. Następnie przejdziemy do mielenia ziaren, które jest podstawą do zaparzenia wyśmienitej kawy.
W kolejnym etapie zajmiemy się samym procesem parzenia, który jak w przypadku każdej metody, ma swoje tajemnice. Na zakończenie jak zawsze wybierzemy najlepszą kawę, która będzie odpowiadała specyfice French Pressa.
Tak to wszystko będzie w skrócie wyglądało, usiądź wygodnie, już za chwilę dowiesz się jak parzyć kawę we French Press.
French Press
Jak w ogóle wygląda te tajemnicze urządzenie? French Press jest zaparzaczem, który składa się z naczynia i tłoka wkładanego od góry. Tłok wyposażony jest w sito, które służy do separowania fusów z kawy.
Dzięki takiemu rozwiązaniu można w prosty i szybki sposób zaparzyć kawę, a następnie jednym ruchem odseparować fusy otrzymując wyśmienity napój.
Budowa, zasada działania tego urządzenia są bardzo proste. Jak zwykle jednak pojawiają się pewne szczegóły, które sprawiają, że kawa może smakować jeszcze lepiej. Wpływ na to mają: temperatura wody, stopień mielenia ziarna, czas parzenia.
Te wszystkie parametry omówimy w kolejnych częściach artykułu.
Jak zmielić kawę do French Press?
Na początek zajmiemy się mieleniem ziarna, które ma ogromny wpływ zarówno na smak, jak i proces parzenia.
Pamiętasz może jak pisałem o metodach przelewowych? Tam bardzo istotne było mielenie, które mogło spowodować, że kawa albo w ogóle się nie zaparzy, albo woda nie będzie w stanie przez nią się przedostać.
French Press też ma przed nami pewne niespodzianki. Jest to urządzenie o dość długim czasie parzenia, przez co kawa ma bardzo intensywny smak. Do długiego parzenia zazwyczaj stosujemy grube mielenie. I tak właśnie powinna być zmielona Twoja kawa.
Parzenie kawy we French Press
Mamy już zmielone nasze ziarna, możemy przejść do parzenia kawy. W pierwszej kolejności wsyp kawę do urządzenia. Ile kawy potrzebujesz? Tutaj jak zawsze z pomocą przychodzi pewien przelicznik. Każdy French Press może mieć inną pojemność, dlatego nie mogę podać Ci konkretnej liczby.
Łatwo jednak ustalić wymaganą ilość. Na każde 100 ml wody użyj 6g kawy. Jeżeli Twój French Press ma pojemność 1000 ml, potrzebujesz 60g kawy. To bardzo prosty przelicznik, który pozwoli Ci ustalić niezbędną ilość kawy.
Kolejnym krokiem po wsypaniu zmielonej kawy będzie zalewanie gorącą wodą. Co dla mnie znaczy gorąca? Jaką temperaturę powinna mieć woda używana we French Press?
Optymalną temperaturą będzie w tym przypadku 88 ? 90*C.
Na początek wlej trochę wody, tak żeby zamoczyła całą kawę. Po 30 sekundach możesz wlać pozostałą wodę. Czas parzenia kawy we French Press wynosi 3-6 minut. Dokładną wartość proponuję Ci ustalić doświadczalnie. Każdemu smakuje inna kawa, więc warto dobrać pewne parametry pod swoje wymagania.
Po zaparzeniu kawy wkładamy tłok z sitem i jednostajnym ruchem wciskamy go do końca. W ten sposób odseparujesz fusy od kawy i przerwiesz proces parzenia. Gratulacje, Twoja kawa jest gotowa. Koniecznie pochwal się rezultatem w komentarzu.
Jaka kawa do French Press?
A my możemy przejść do ostatniej części, czyli wybrania najlepszej kawy, która sprawdzi się we French Press.
W przypadku tego urządzenia polecane są kawy jednorodne. Sam sposób palenia nie będzie odgrywał ważnej roli. Możesz wykorzystać zarówno kawy jasno, jak i ciemno palone. Wszystkie rodzaje dobrze współpracują z French Pressem.