Parzenie kawy w kawiarce będzie tematem drugiego wpisu z serii promującej alternatywne metody parzenia.
Cykl poświęcam ciekawym i charakterystycznym sposobom na przygotowanie wyjątkowej kawy. Metody, które chcę zaprezentować odbiegają zupełnie od naszej codzienności, czyli ekspresu ciśnieniowego.
Od kilku lat pasjonują mnie urządzenia takie jak kawiarka, czy opisywany wcześniej aeropress. Uważam, że ekspres ciśnieniowy jest wynalazkiem nowoczesności, który ułatwia i usprawnia proces parzenia kawy. Nie jest jednak w moim przekonaniu idealny.
Warto poznać inne sposoby, które naprawdę zmienią Twoje postrzeganie kawy. Poznasz smaki, których nie da Ci ekspres. Każda metoda, którą opiszę wyciąga z kawy inne aromaty. Każda jest na swój sposób specyficzna.
Dzięki tej różnorodności, ale i wyjątkowości, świat kawy jest tak bogaty i aromatyczny. Nie warto ograniczać się do samych ekspresów, które stały się powszechne i spotykamy się z nimi codziennie.
Alternatywne metody to również zabawa, która kończy się uzyskaniem wyjątkowej kawy. Zabawa, która ma sprawiać przyjemność i zmuszać nas do kreatywności, eksperymentowania z kawą.
Zapraszam Cię do mojego kawowego świata! Zaczynamy dzisiejszy temat ? parzenie kawy w kawiarce.
Kawiarka do kawy
Na początek oczywiście należy Ci się objaśnienie, czym jest kawiarka. Mam świadomość, że nie każdy czytelnik tego bloga spotkał się ze wszystkimi urządzeniami, dlatego objaśnię niezbędne kwestie, zanim przejdziemy dalej.
Kawiarka do kawy jest urządzeniem, które pod wpływem ciśnienia wytwarzanego przez wrzącą wodę, parzy kawę. To taka najprostsza definicja.
Kawiarka wygląda jak niewielki czajnik złożony z trzech części. Na dole znajduje się pojemnik na zimną wodę. Tuż nad nim umieszczamy drugi zbiornik, w którym znajduje się zmielona kawa, filtr papierowy i uszczelnienie.
Następne na samej górze umieszczamy trzecią część, czyli pojemnik na zaparzoną kawę. Tak wygląda urządzenie, a sam proces parzenia przedstawię za chwilę.
Jak mielić kawę do kawiarki?
Najpierw jednak musimy naszą kawę zmielić. Mielenie kawy zawsze dostosowujemy do sposobu parzenia. To podstawowa wiedza, którą musisz posiadać. Im dłuższy proces parzenia, tym kawa może być grubiej zmielona. I odwrotnie ? krótszy proces parzenia, drobniejsze mielenie.
Parzenie kawy w kawiarce trwa dłużej niż w ekspresie ciśnieniowym. To znaczy, że woda ma dłuższy kontakt z ziarnem. Nie jest to jednak tak długi proces jak np. we French Pressie, gdzie parzy się kawę 3 do nawet 5 minut.
W przypadku kawiarki, zaleca się średnie mielenie. Ja zawsze polecam testy we własnym zakresie, które pozwolą Ci dobrać smak najlepszy smak kawy.
Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku
Teraz, gdy mamy już zmielone ziarno, możemy przejść do sedna sprawy. Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Zaczynamy od uzupełnienia dolnego zbiornika wodą. Następnie stawiamy na nim kolejny pojemnik, wkładamy do niego papierowy filtr i wsypujemy zmieloną kawę.
Ilość kawy zależna jest od wielkości kawiarki, którą posiadasz. Możemy przyjąć, że na 100 ml wody wsypujemy około 6 gram kawy.
Kolejny etap to montaż ostatniego pojemnika i ustawienie kawiarki na kuchence gazowej. Większość kawiarek przystosowana jest do tego typu kuchenek, są jednak modele współpracujące z płytą indukcyjną.
Zaczynamy podgrzewanie wody w kawiarce. Warto obserwować cały proces i w odpowiednim momencie przerwać gotowanie.
Zbyt długie parzenie sprawi, że kawa będzie miała bardzo gorzki smak. Kiedy jest ten idealny moment?
Tak naprawdę pierwsze oznaki wrzenia wody są momentem, w którym zaczyna się wytwarzać ciśnienie niezbędne do wytłoczenia wody z dolnego zbiornika do górnego. Gorąca woda przepływa przez ziarno zaparzając kawę.
Tak więc, gdy posłyszysz, że woda zaczyna wrzeć, wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż górny zbiornik napełni się pyszną kawą. To wszystkie niezbędne informacje, które pozwolą Ci zacząć przygodę z kawiarką.
Jaka kawa do kawiarki?
Na koniec wspomnę tylko o rodzaju kawy, który doskonale smakuje parzony w kawiarce.
Pisałem wielokrotnie, że warto wybierać odpowiednią kawę do konkretnego sposobu parzenia. Tak jest też w przypadku kawiarki.
Tutaj dedykowane są kawy średnio i ciemno palone. Możesz na przykład użyć kawy, którą wykorzystujesz do przygotowania espresso. Na pewno spełni Twoje oczekiwania.
Na dzisiaj to już koniec, a niebawem kolejny wpis, w którym pokażę inną, ciekawą metodę parzenia kawy.