Jeżeli śledzisz mojego bloga, wiesz pewnie jak bogaty, pełen smaków i aromatów jest świat kawy. Ziarna słodkie, gorzkie, cytrusowe. Wybór najlepszej kawy spędza sen z powiek. Naszym celem na dzisiaj będzie kawa ziarnista bez kwasowości.
Jak wiadomo, smak jest indywidualną sprawą każdego z nas. Jedni lubią kawy gorzkie, intensywne w smaku, inni preferują delikatne aromaty, cytrusowe nuty smakowe.
Tak naprawdę każdy rodzaj kawy jest dobry, jeżeli trafi w odpowiednie ręce. Dzisiejszy wpis poświęcimy kawie ziarnistej bez kwasowości.
Poszukamy zatem kaw o zupełnie innym profilu smakowym. Interesują nas smaki czekoladowe, orzechowe, nuty karmelu i migdałów. Zdecydowanie odrzucamy owoce cytrusowe, wiśnie, jabłka.
W dalszej części wpisu przeanalizujemy rynek kaw w Polsce i wybierzemy produkty, które będą miały wskazane przed chwilą profile smakowe.
Oznaczenia kwasowości kawy
Proponuję zacząć od oznaczeń kwasowości kawy. Może zdarzyło Ci się kupić kawę, na której producent określa stopień intensywności różnych smaków?
Najczęściej producenci wymieniają w tym miejscu:
- Kwasowość
- Słodycz
- Gorycz
Intensywność poszczególnych smaków w kawie oznacza się w skali, np. 1-3. Profil, który dostał 1 punkt jest najmniej intensywny, a ten z oznaczeniem 3 jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący.
Takie oznaczenia możesz znaleźć na kawach Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast. Sklep z kawami świeżo palonymi odwiedzisz klikając TUTAJ.
My na swoich kawach, oprócz oznaczania intensywności smaków, dodajemy jeszcze zawartość kofeiny w takiej samej 3-stopniowej skali. Myślę, że to zdecydowanie ułatwia wybór ulubionej kawy.
Profil smakowy kawy
Dodatkowym opisem, który może pomóc Ci znaleźć najlepszą kawę dla siebie, jest profil smakowy. Warto zatem wiedzieć, jak go odczytać i poprawnie zrozumieć.
Profil smakowy opisuje, jakie nuty smakowe mogą pojawić się w wybranym gatunku kawy. Nie znaczy to, że kawa, w której profilu smakowym pojawia się wiśnia, będzie miała wiśniowy smak. Pamiętaj, że nasze kawy nie są aromatyzowane.
Warto dobrze zrozumieć znaczenie profilu smakowego. Są to nuty smakowe, które można wydobyć z ziarna podczas obróbki. To znaczy, że wpływ na pojawianie się konkretnych nut smakowych ma wiele czynników. Jednym z nich jest sposób parzenia kawy.
Aeropress jest urządzeniem, które wyciąga z kawy nuty cytrusowe i owocowe. To znaczy, że kawa przygotowana a aeropressie będzie miała więcej takich nut smakowych, a profile gorzkie, czekoladowe i orzechowe będą mniej wyczuwalne.
Kontrastem jest np. kawiarka, która powoduje zupełnie odwrotny skutek. Wyciąga z kawy nuty gorzkie, powodując, że profil cytrusowy jest mniej wyczuwalny.
Kawa ziarnista bez kwasowości – stopień palenia kawy
Na kwasowość kawy ogromny wpływ ma stopień palenia. Pewnie udało Ci się już zorientować, że sprzedawane kawy w lokalnych palarniach są katalogowane ze względu na stopień palenia.
W odróżnieniu od sklepów spożywczych, w palarniach możesz kupić kawy jasno palone. To stopień palenia ma swoje odzwierciedlenie w smaku. Kawy ciemne mają smak gorzki, orzechowy, a jasno palone bardziej delikatny, cytrusowy.
Po takiej dawce informacji jesteś już w stanie wybrać kawę idealną dla siebie. Myślę, że świat kawy, profili smakowych jest Ci bliższy, niż wcześniej. Możesz zacząć wybierać produkty świadomie, podążając za ulubionym smakiem.
Wracając do tytułu wpisu: ?Kawa ziarnista bez kwasowości? chciałbym ostatecznie rozwiać wątpliwości.
Jeżeli szukasz takiej kawy, produkty, które są dla Ciebie stworzone, to kawy ciemno palone o intensywnych, gorzkich, czekoladowo-orzechowych smakach.
Oprócz stopnia palenia, zwróć także uwagę na sposób przygotowania kawy. Ważne jest odpowiednie dobranie metody parzenia. Z metod alternatywnych mogę Ci polecić kawiarkę. Z kolei aeropress lub French Press będzie wyborem dla osób, które preferują odmienne profile smakowe.