Każdy produkt spożywczy dostępny w sprzedaży, w tym oczywiście kawa ziarnista, ma swój termin ważności. Produkty są jednak podzielone na te szybko psujące się i takie, które można przechowywać latami. My zajmujemy się kawą więc pytanie brzmi: Czy kawa ziarnista może się przeterminować?
Aby dobrze zrozumieć tematykę dat ważności produktów, warto zwrócić uwagę na 2 sposoby oznaczania. Pierwszy to: ?Należy spożyć do??
Takie oznaczenie sugeruje, że po upływie konkretnej daty, produkt nie jest zdatny do spożycia i może być niebezpieczny dla zdrowia. W tej kategorii znajdują się ryby, mięso, soki i podobne produkty, które ulegają szybkiemu procesowi psucia się.
Drugi sposób oznaczenia: ?Najlepiej spożyć przed?? sugeruje, że produkt ma najlepsze właściwości przed upływem daty. Po jej upływie natomiast, może zmienić się jego smak czy konsystencja, ale nadal nadaje się do spożycia.
Czy kawa ziarnista się psuje?
Znamy już metodykę oznaczania dat ważności, a pytanie ?czy kawa ziarnista może się przeterminować?? przestało być zagadką. Otóż każdy produkt spożywczy może się przeterminować, ponieważ każdy ma nadaną datę ważności.
Od oznakowania zależy jednak, czy produkt po terminie ważności może być spożywany, czy nie.
Jako, że kawa ziarnista znajduje się w drugiej kategorii produktów, oznaczanych ?Najlepiej spożyć przed??, bardziej zasadnym pytaniem wydaje się: ?Czy kawa ziarnista się psuje??
Tutaj odpowiedź nie będzie już tak jednoznaczna. Wszystko zależy od warunków przechowywania. O tym, jak przechowywać kawę powiem w dalszej części wpisu.
Kawa przechowywana w odpowiednich warunkach jest produktem niepsującym się. Podobnie jak ryż, kasza, makarony, herbata, kawa jest produktem suchym. Dopóki do opakowania nie dostanie się wilgoć, ziarna są bezpieczne.
Negatywny wpływ na proces psucia się kawy ziarnistej będzie miała wspomniana wcześniej wilgoć, wpływ promieni słonecznych, wysoka temperatura. W złych warunkach, ziarna kawy mogą zacząć pleśnieć, co będzie widoczne od razu po otwarciu opakowania. Takiej kawy nie można spożywać.
Czy kawa ziarnista wietrzeje?
Wiemy już, że kawa ziarnista może się przeterminować, źle przechowywana może się również zepsuć. W dobrych warunkach natomiast proces psucia się nie wystąpi. Pojawia się zatem pytanie: Czy kawa ziarnista wietrzeje?
Odpowiedź jest prosta. Kawa ziarnista traci swoje właściwości z każdym dniem po wypaleniu. Z czasem przestaje być tak aromatyczna jak na początku.
Kawa traci olejki eteryczne, które są zawarte w ziarnach. Można ten proces nazwać wietrzeniem. Termin przydatności do spożycia jest w przypadku kawy momentem, w którym jej smak i aromat odbiega od przyjętych norm.
Czy można pić kawę po terminie ważności?
Jak już ustaliliśmy wcześniej, kawa jest produktem, który nie psuje się w odpowiednich warunkach. Ma swój termin ważności, który nie oznacza, że po jego upływie kawa jest niezdatna do picia.
Kawę, o ile nie pojawiła się na niej pleść, można wypić po wskazanym terminie ważności. Zmianie mogą jedynie ulec walory smakowe. Kawa straci swoją intensywność, ale będzie wciąż nadawała się do spożycia.
Jak przechowywać kawę ziarnistą?
W trakcie artykułu wspominałem o odpowiednim przechowywaniu kawy ziarnistej. Przyszedł zatem czas na kilka ważnych kwestii, które wpłyną pozytywnie na jakość Twojej kawy.
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie opakowanie. Kawa powinna być szczelnie zamknięta, aby zatrzymać proces wietrzenia, o którym pisałem wcześniej.
Najlepszym opakowaniem jest te, w którym zapakował ją producent, o ile jest wyposażone w strunę do ponownego zamykania. Jeżeli takiej nie ma, ciężko będzie zapewnić szczelność.
W takim przypadku warto zaopatrzyć się w pojemnik przystosowany do przechowywania żywności, który ma możliwość zamykania. Takie pojemniki dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Kawę przechowujemy szczelnie zamkniętą, w temperaturze pokojowej, w miejscu zacienionym. I to właściwie wszystkie wymagania, jakie musisz spełnić, aby cieszyć się aromatycznym ziarnem na dłużej.
Jak przechowywać kawę mieloną?
Na koniec kilka słów o przechowywaniu kawy mielonej. Kawa w ziarnach dużo dłużej zachowuje swoją świeżość. Zmielone ziarna szybciej tracą właściwości.
Przechowywanie kawy mielonej nie różni się niczym od ziarnistej. Musisz stosować się tych samych zasad. Ze względu na szybszy proces wietrzenia, odpowiednie przechowywanie w przypadku kawy mielonej jest jeszcze ważniejsze niż w przypadku ziarnistej.