Czy kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego musi być odpowiednio dobrana? Czym różni się kawa przeznaczona do tego urządzenia od innych dostępnych na rynku kaw? Czy w ogóle się czymś różni?
Na te i wiele innych pytań odpowiem Ci dzisiaj w kolejnym wpisie na moim blogu Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast.
Zakładam, że Twoja obecność tutaj nie jest przypadkowa. Zastanawiasz się pewnie jak wybrać najlepszą dla siebie kawę. A przecież jest w czym wybierać. Produktów, smaków i aromatów jest tak dużo, że każdy może się pogubić.
Mam jednak dobrą informację ? duży wachlarz dostępnych kaw jest bardzo pozytywnym zjawiskiem, które sprawia, że świat kawy jest tak ekscytujący i barwny.
Z niewielką porcją informacji będziesz w stanie posegregować swoją wiedzę na temat kaw, rozróżnić gatunki, stopnie palenia i przeznaczenie poszczególnych ziaren. Usiądź wygodnie z filiżanką swojej ulubionej kawy, zaczynamy!
Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego?
Na początek postaram się odpowiedzieć na pytanie: jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego?
Czy w ogóle można powiedzieć, że jakaś kawa jest lepsza od drugiej? Sam smak jest oczywiście kwestią gustu i indywidualnych preferencji.
Warto jednak przyjrzeć się bliżej kawom i metodom parzenia. Specyfika każdej metody sprawia, że niektóre kawy bardziej do niej pasują, a inne mniej.
Co mogę zatem powiedzieć o kawie do ekspresu ciśnieniowego? W związku z tym, że ekspresy są stworzone do przygotowania espresso, doskonałym wyborem będą kawy ciemno palone. Powinny mieć w składzie samą Arabikę, lub mieszankę z Robustą.
Taka kawa doskonale sprawdzi się również w przypadku latte, które również można przygotować z pomocą ekspresu.
Każdy, kto lubi eksperymenty, nowe smaki, może spróbować kaw jasno palonych, które mają zupełnie inny profil smakowy. Dominują w nich nuty owocowe, które są przeciwnością klasycznych, gorzkich smaków.
Czy każda kawa nadaje się do ekspresu?
Kolejne pytanie, które się nasuwa po krótkiej analizie tematu: czy każda kawa nadaje się do ekspresu. W tym przypadku pozostawię ocenę Tobie. Tak jak wspomniałem wszystko jest kwestią gustu.
Samo urządzenie nie stanowi problemu, nie wymaga używania konkretnych kaw, w związku z czym to ty decydujesz jaki gatunek, jaki stopień palenia jest dla Ciebie odpowiedni.
Jedynym przeciwskazaniem, które może się pojawić to używanie kaw aromatyzowanych. Tutaj producenci ekspresów potrafią postawić sprzeciw. Informację znajdziesz w instrukcji obsługi.
Alternatywne metody parzenia kawy
Myślę, że na tym temat ekspresów ciśnieniowych mamy już wyczerpany. Nie jest to jednak koniec przygody z doborem kawy. Pozostają przecież rozmaite metody alternatywne, które za chwilę omówię.
Każdy sposób parzenia kawy jest wyjątkowy, pozwala uzyskać inne efekty. Do każdego preferowany jest indywidualny sposób mielenia ziarna.
W każdej metodzie czas kontaktu wody z kawą jest inny, co za tym idzie smak zaparzonej kawy jest specyficzny.
Kawa do aeropressu
Zacznę od aeropressu, który nie ukrywam jest ostatnio moim pierwszym wyborem każdego dnia. Kawa parzona w aeropressie ma wyraźny, cytrusowy smak. Można powiedzieć, że ta metoda wyciąga z kawy wszystkie nuty owocowe.
Co mogę Ci w związku z tym polecić do aeropressu? Moim faworytem są tutaj kawy jasno palone, w których profilu smakowym dominują lekkie, cytrusowe, owocowe nuty.
Jeżeli chodzi o stopień zmielenia ziaren, spróbuj zrobić to nieco grubiej niż w przypadku np. ekspresu. Ja preferuję mielenie o grubości zbliżonej do ziaren cukru.
Najlepsza kawa do kawiarki
Drugą metodą, którą chcę opisać jest parzenie kawy w kawiarce. Pozwala ona uzyskać niezwykle intensywny aromat i bogaty smak. Kawiarka z kolei nie pobudza kwaśnego profilu smakowego. Można powiedzieć, że wyciąga z kawy gorycz.
Kawy ciemno palone mogą się wydawać zbyt intensywne w smaku. Ja preferuję do tej metody wykorzystywać raczej średnio palone kawy. Otrzymujemy w ten sposób kawę dość intensywną w smaku, ale nie jest nadmiernie przepełniona goryczą.
Kawa do dripa
Kolejnym urządzeniem, które weźmiemy pod lupę jest dripper. Nie jest to popularna metoda parzenia kawy, ale na pewno warto na nią zwrócić uwagę.
W związku z tym, że podobnie kawa ma tutaj stosunkowo długi czas parzenia, otrzymany napój jest intensywny w smaku.
Podobnie jak kawiarka, dripper wyciąga z kawy naturalną gorycz, nuty ciemnej czekolady i orzechów. Kawy ciemno palone mogą mieć zbyt intensywny smak, w związku z czym lepiej sprawdzają się ziarna jasno palone. Pozwalają poczuć pełnię smaku i aromatu, którą zapamiętasz na długo.
Jaka kawa do french press?
Następny pomysł na aromatyczną kawę to french press. W tym przypadku ważna jest jedynie świeżość ziaren, która zapewnia najwyższą jakość.
Do tego urządzenia doskonale nadają się zarówno kawy jasno jak i ciemno palone. Preferowane są Arabiki z różnych zakątków świata.
Wybór najlepszej kawy do French pressa pozostawiam Tobie. Powodzenia.
Kawa do chemexa
Ostatnim punktem naszej wspólnej przygody z doborem kawy jest chemex. Być może nie zdarzyło Ci się słyszeć tej nazwy. Specyfika samego urządzenia to temat na kolejny wpis, który na pewno w krótce się ukaże.
Dzisiaj powiem jedynie kilka słów o kawie, którą warto spróbować po zaparzeniu w chemexie. Doskonałym wyborem są kawy jasno palone o łagodnym cytrusowym smaku. Kawa, którą przygotujesz w tym urządzeniu jest delikatna, przypomina herbatę.
Jak widzisz zarówno świat kaw, jak i metod parzenia jest barwny i bogaty w doznania, smaki aromaty. Jeżeli to początek Twojej przygody z kawą, uwierz mi ? będzie fascynująca.