Jaka jest kawa ziarnista z dużą zawartością kofeiny? Czy w ogóle kawy różnią się między sobą zawartością kofeiny? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w kolejnym artykule, do którego lektury serdecznie Cię zapraszam.
Będzie kilka słów zarówno o samej kofeinie, jej wpływie na życie i zdrowie człowieka, jak również zawartości w różnych gatunkach kaw.
Jak zawsze wszystkie informacje zbiorę w jeden krótki ale treściwy materiał, który sprawi, że kawa i kofeina nie będą miały przed Tobą żadnych tajemnic. Usiądź wygodnie, najlepiej przy filiżance ulubionej kawy, zaczynamy!
Jak działa kofeina?
Podstawą do dyskusji o kofeinie jest zrozumienie tego, czym jest, jak działa i jaki ma wpływ na człowieka.
Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje się między innymi w ziarnach kawy. Jej spożycie pobudza ośrodkowy układ nerwowy człowieka. Pozytywnie wpływa na naszą koncentrację i samopoczucie.
Ponadto kofeina przyspiesza bicie serca i zwiększa przemianę materii. Ciekawostką jest również zwężanie naczyń krwionośnych w mózgu, co może mieć pozytywny rezultat w leczeniu bólu głowy.
Krótko mówiąc, kofeina w odpowiedniej dawce wpływa bardzo pozytywnie na organizm człowieka. W dalszej części tekstu poruszę tematykę związaną ze zdrowiem przy zbyt dużym spożyciu kofeiny.
Czy gatunki kaw różnią się zawartością kofeiny?
A teraz kilka słów o zawartości kofeiny w różnych gatunkach kaw. Jaka zatem będzie kawa ziarnista z dużą zawartością kofeiny? Jak zapewne się domyślasz, kawa kawie nie równa. Każde ziarno rosnące w innych warunkach, w innym miejscu będzie miało nie tylko inny smak ale również zawartość kofeiny.
Warto wiedzieć, że jest dość znacząca różnica pomiędzy Arabiką i Robustą. Ta druga ma prawie dwukrotnie większą zawartość kofeiny, jest więc kawą mocniejszą.
Jakie kawy są najmocniejsze?
Tak jak przed chwilą wspomniałem, Robusta wyróżnia się dużą zawartością kofeiny. To znaczy, że kawy takie jak 100% Robusta lub jej mieszanki z Arabiką będą kawami mocniejszymi niż 100% Arabiki.
Duże znaczenie na moc kawy ma sposób parzenia. Poszczególne metody pozwalają otrzymać inna kawę.
W przypadku długiego procesu parzenia jak np. w aeropressie, kawy będą mocniejsze. Duży wpływ ma również sposób zmielenia. Im drobniejszy, tym zaparzona kawa będzie miała więcej mocy.
Jaka kawa najlepsza na pobudzenie?
Wiemy już jakie kawy będą miały najwięcej kofeiny. Co mogę zatem polecić na pobudzenie? Myślę, że doskonałym pomysłem będzie włoskie Espresso. Niewielka, ale mocna kawa, która z pewnością postawi na nogi.
Oprócz tego, warto spróbować Robustę lub jej mieszankę z Arabiką. Stuprocentowa Robusta będzie doskonała na trudne poranki.
Wpływ kawy na zdrowie
Na początku artykułu wspomniałem już o pozytywnych aspektach picia kawy. Niestety w przypadku zbyt dużego spożycia, kawa będzie miała wiele negatywnych skutków.
Jakie jest nadmierne spożycie? Dla zdrowej, dorosłej osoby dawka kofeiny nie powinna przekraczać 300 mg na dobę. To znaczy, że 2 filiżanki będą w większości przypadków wystarczającą porcją.
Wśród negatywnych skutków przedawkowania kofeiny najczęściej pojawiają się:
- Rozdrażnienie, pogorszenie nastroju
- Problemy żołądkowe
- Niedobór wapnia i magnezu
- Odwodnienie
- Problemy ze snem
- Uzależnienie
Jak widzisz kawa wypijana z rozwagą ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety spożycie jej w nadmiernych ilościach może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Warto zatem kontrolować spożycie i obserwować swój własny organizm.
Kawa bezkofeinowa
Dla osób, które z różnych powodów nie mogą spożywać kofeiny, pojawiła się bardzo ciekawa alternatywa. Jest nią kawa bezkofeinowa.
W specjalnym procesie dekofeinizacji z kawy usuwa się niepożądany związek. Procesowi temu poddaje się zielone ziarna kawy.
Po usunięciu z nich kofeiny, poddawane są dalszej obróbce w ten sam sposób co każda inna kawa. Otrzymane w ten sposób ziarna, nie różnią się smakiem od zwykłej kawy.
Kawy z małą zawartością kofeiny
Jeżeli natomiast spożycie kofeiny nie jest dla Ciebie problemem, ale nie potrzebujesz się pobudzać, możesz dobrać dla siebie kawę o małej zawartości kofeiny.
Jak to zrobić? Sprawa jest prosta ? sposób palenia kawy ma w tym przypadku kluczowe znaczenie. Kawa, która spędza więcej czasu w piecu, osiąga większą temperaturę, zmniejsza swoją zawartość kofeiny.
Wybierz zatem kawy ciemno palone, najlepiej bez dodatku Robusty. Arabika będzie dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem. Możesz cieszyć się ulubionym napojem i jednocześnie kontrolować spożycie kofeiny.