W dzisiejszym wpisie chciałbym pokazać Ci, jak proste i przyjemne jest parzenie kawy w ekspresie przelewowym. Z niewielką dawką informacji, które chcę Ci przekazać, będziesz w stanie zaparzyć przepyszną kawę, którą będziesz się delektować każdego ranka.
Jest to już trzeci z cyklu artykułów o różnych metodach parzenia kawy, które mimo, że nie są tak popularne i doceniane jak ekspres automatyczny, mają do zaoferowania naprawdę wiele.
Każda metoda parzenia jest inna, każda wydobywa z kawy inne smaki i aromaty. Żeby naprawdę poznać świat kawy, warto zagłębić się w niego, przeanalizować możliwości jakie nam daje. Nie tylko wybór ziarna decyduje o smaku kawy. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniej metody parzenia i umiejętne wykorzystanie możliwości jakie nam daje.
Ekspres przelewowy na pewno nie jest tak ceniony jak automatyczny. Nie parzy kawy pod ciśnieniem, nie ma wielu zaawansowanych funkcji, które dostajemy w automacie. Ma jednak swoje zalety, z których warto skorzystać.
Ekspres przelewowy do kawy
Ekspres przelewowy do kawy zbudowany jest ze zbiornika na wodę, miejsca na papierowy filtr, który wypełnia się zmieloną kawą i oczywiście naczynia na zaparzoną kawę.
Do podgrzewania wody w ekspresie zamontowana jest grzałka elektryczna. Następnie gorąca woda przelewa się przez zmielone ziarna do naczynia na gotową kawę.
Jest więc tu pewna automatyzacja w postaci grzania wody i całego procesu parzenia. Nie jest to jednak taki proces jak w przypadku ekspresu ciśnieniowego, w którym po wsypaniu ziaren i uzupełnieniu wody otrzymujemy gotową kawę przy użyciu jednego przycisku.
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym wymaga odrobiny wiedzy, która z pewnością przełoży się na smak. Jak zawsze, historię zaczniemy od mielenia, żeby wszystko odbyło się w prawidłowej kolejności.
Jak mielić kawę do ekspresu przelewowego?
Mielenie kawy zawsze dopasowujemy do metody parzenia. Zasada jest prosta: im dłużej kawa ma kontakt z wodą, tym mielenie może być grubsze, ponieważ jest więcej czasu na zaparzenie.
Ekspres przelewowy jest dość charakterystyczny, ze względu na sposób, w jaki woda przepływa przez kawę. Odbywa się to jedynie na zasadzie grawitacji. To znaczy, że w przypadku zbyt drobnego mielenia, woda mogłaby w ogóle nie spływać do naczynia lub robić to tak powoli, że wpłynęłoby to negatywnie na smak kawy.
Długi czas parzenia może spowodować, że kawa będzie miała zbyt gorzki smak. Będzie można wyczuć zbyt mocne zaparzenie.
Działa to również w drugą stronę. Zbyt grubo zmielone ziarna nie przetrzymają wody odpowiednio długo. Woda przeleje się przez kawę szybko i nie zdąży jej zaparzyć. W wyniku tego, otrzymasz wodnisty i pozbawiony smaku napój.
Jak mielić kawę do ekspresu przelewowego? Sprawdzą się tutaj raczej średnie stopnie mielenia. Warto przeprowadzić próby i dopasować mielenie do czasu parzenia. Woda powinna przelewać się przez kawę 4-6 minut.
Jest to optymalny czas, który metodach przelewowych pozwoli uzyskać najlepszy smak i aromat.
Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym?
O samym parzeniu kawy w ekspresie przelewowym powiedziałem już nieco przy okazji mielenia. Ale usystematyzujmy nieco tę wiedzę.
Jaka ilość kawy jest potrzebna do metody przelewowej? Przyjmuje się, że około 6 gram na 100 ml wody. Pozostaje Ci dopasować proporcje do wielkości Twojego ekspresu.
Samo mielenie znasz już doskonale z poprzedniej części wpisu. Możesz zatem uzupełnić ekspres wodą, następnie wsypać odmierzoną ilość kawy i włączyć przycisk.
Ekspres wykona za Ciebie resztę pracy. Po kilku minutach w naczyniu będzie na Ciebie czekała wymarzona kawa. Pozostaje Ci delektować się jej wyjątkowym smakiem.
Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
Jak zawsze na koniec dobierzemy jeszcze odpowiednie ziarno do naszej metody parzenia. Ekspres przelewowy parzy doskonale kawy jasno palone i takie mogę Ci polecić.
Otrzymana kawa będzie miała delikatny, owocowy smak, który zaskoczy Cię swoim bogactwem.
Jeżeli szukasz idealnej kawy do swojego ekspresu, mogę Ci polecić jasno paloną Kostarykę, którą możesz kupić w sklepie internetowym Chełmskiej Palarni Kawy Light Roast. Sklep jest dostępny TUTAJ.