Czy często marzy Ci się kawa ziarnista z nutą czekolady? Słodkie chwile z ulubionym, aromatycznym kubkiem kawy. Można stracić dla niej głowę.
Obfitość smaków i aromatów sprawia, że kawa jest niezwykłym produktem, którego poznanie, spróbowanie choć części rodzajów zajmuje sporo czasu. Przygoda z kawą to niekończące się podróże, poszukiwanie, które charakteryzują się nieskończonością doznań smakowych.
Bogaty i pełen przygód świat kawy może niejednego zaskoczyć. Wciąż pojawiają się nowe produkty, metody parzenia, mieszanki ziaren z różnych zakątków świata. Wszystko to wpływa na dostępność kolejnych smaków.
Kawa czekoladowa
Czy kawa w rzeczywistości może być czekoladowa? Co rozumiesz pod pojęciem: kawa ziarnista z nutą czekolady? Pewnie każdemu coś innego przyjdzie do głowy.
Oczywiście kawa sama w sobie czekolady nie zawiera. Co zatem z opisami kaw, których producenci twierdzą, że ma smak czekolady, orzechów, migdałów czy nawet wiśni?
Takich etykiet jest pełno, znajdziesz je między innymi w moim sklepie dostępnym TUTAJ.
Jak rozumieć te opisy i opinie konsumentów, którzy twierdzą wprost, że kawa smakuje np. czekoladą? Zostań ze mną, wszystko Ci wyjaśnię. Mam nadzieję, że po przeczytaniu zrozumiesz sens opisów kaw i będziesz w stanie wybrać kawę idealną dla siebie.
Kawa z dodatkiem czekolady
Zacznę może od tego, że w rzeczywistości można kupić kawę, która podczas mielenia mieszana jest z czekoladą. W takim przypadku oczywiście po zaparzeniu wypijesz kawę i czekoladę, co wpłynie znacznie na smak.
Czy zatem chodzi w tym wszystkim o dodatek do kawy? Absolutnie nie! Takie rozwiązanie jest pewną alternatywą, ale nie tego szukamy w kawie. Nas interesuje coś innego ? profil smakowy, o którym za chwilę napiszę.
Profile smakowe kawy
Co rozumiem przez pojęcie profilu smakowego kawy? Jest to nic innego jak nuty smakowe, które pojawiają się podczas picia kawy.
Nie są one tak intensywne i wyraźne jak smak dosypanej do kawy czekolady. Ale nie o to chodzi. Magia polega na tym, że każda kawa ma swój profil smakowy, który można wydobyć w procesie palenia lub parzenia.
Każde ziarno ma tendencję do wykazywania konkretnych profili smakowych i to one widnieją na etykietach i w opisach kaw. To, czy w rzeczywistości poczujesz konkretny smak zależy właśnie od tego, jak kawa została wypalona, zmielona lub zaparzona.
Parząc kawę w ekspresie możesz wyczuwać nuty smakowe orzechowe. Innym razem z tej samej kawy parzonej metodą alternatywną, możesz wyciągnąć smaki owocowe, cytrusowe.
W tym całe piękno picia, parzenia kawy. Ten świat jest tak bogaty w doznania, smaki, aromaty, że nigdy nie może się znudzić. Nigdy nie wiesz, czym Cię zaskoczy.
Aromaty do kawy
Dla osób, którym to nie wystarcza mogę zaproponować aromaty do kawy. Jest to sposób na sztuczne ?podkręcenie? smaku. Może to bardzo mocno wpłynąć na smak kawy.
Dostępność aromatów, różnych rodzajów i smaków jest naprawdę duża. Od czekoladowych, orzechowych, poprzez karmelowe, aż do bardziej wykwintnych typu ajerkoniak czy whiskey.
Jak widać, można ten niesamowicie bogaty w aromaty świat kawy jeszcze bardziej podkręcić. Nie każdemu jednak jest to potrzebne, ja zawsze polecam kawę pozostawić naturalną, taką jak została stworzona.
Kawa jasno palona
Na koniec kilka słów o tym jak stopień palenia kawy wpływa na jej smak. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją kawową przygodę, może Ci być ciężko wybrać coś dla siebie.
Sprawa jest dość prosta. Kawy jasno palone charakteryzują się delikatnym, cytrusowym smakiem. Nie mają tak gorzkiego profilu smakowego jak odmiany ciemne.
Wyczuwalne są raczej nuty cytrusowe, wiśniowe, zielonych jabłek. Wszystko zależy od konkretnego ziarna i sposobu parzenia. Warto również wspomnieć, że w procesie palenia zmniejsza się zawartość kofeiny w kawie. To znaczy, że kawy jasno palone mają jej dużo więcej niż ciemne.
Kawa ciemno palona
Kawa ciemno palona będzie miała już zupełnie inny smak. W jej profilu smakowym dominują raczej gorzkie nuty, wspomniana na początku artykułu czekolada, karmel czy orzechy.
Nie znajdziesz już tak wyrazistych posmaków owocowych, chociaż jest to jeszcze indywidualną cechą każdego ziarna. Jeżeli jesteś miłośnikiem kaw gorzkich, nie lubisz nut kwasowych, z pewnością kawy odpowiednie dla Ciebie będą ciemno palone.